Groene waterstof switch op basis van ‘wishful thinking’: FD

Groene waterstof switch op basis van ‘wishful thinking’: FD

Een offshore windpark. Foto: Depositphotos.com

Tata Steel’s aankondiging dat het zou overstappen op groene waterstof om de vervuiling te verminderen werd met enthousiasme ontvangen, maar grootschalig industrieel gebruik zou de hoeveelheid groene elektriciteit die momenteel op nationaal niveau wordt verbruikt verviervoudigen en buitenlandse invoer noodzakelijk maken, de Financiële krant zei in een analyse.

Dit maakt de op waterstof gebaseerde projecten die zijn aangekondigd door multinationals zoals Shell, Orsted, BP, Vattenfall en vele kleinere bedrijven, zo’n taart in de lucht, aldus experts die door de krant zijn geraadpleegd.

TNO waterstofexpert René Paters zegt dat de cijfers niet kloppen. ‘De totale vraag naar waterstof is 1,5 miljoen ton. Als dat met windenergie moet, heb je zo’n 15 gigawatt op zee nodig. Maar dat is de huidige vraag. De komende decennia zal die vraag enorm toenemen.’

‘De term groene waterstof wordt heel licht gebruikt, maar is nu al drie keer zo duur als grijze waterstof’, zegt Frans Rooijers van onderzoeksbureau CE Delft. ‘Je kunt niet zomaar zeggen: we gaan aardgas vervangen door groene waterstof’. Zelfs als we het zouden kunnen produceren, zou het enorm veel geld kosten. De hele discussie is gebaseerd op wishful thinking. En de industrie denkt dat de overheid de rekening zal betalen.’

De kans dat in eigen land geproduceerde waterstof de goedkoopste optie is, is ook niet groot, zegt Rooijers. Als bedrijven overstappen op waterstof, is import uit landen zo ver weg als Australië, Chili of Oman waarschijnlijker.

Dat scenario zou echter ook duur zijn, zei Peters, omdat transport de kosten flink zou opdrijven. Dat betekent op zijn beurt dat de Rotterdamse haven stappen moet zetten om de belangrijkste Europese hub voor waterstofimport te worden.

Het verschepen van groene waterstof vanuit IJsland kan al voor 2030 haalbaar zijn, en de Rotterdamse havenchef Allard Castelein zei dat Nederland nu moet handelen.

‘Als de Duitsers hun industrie op groene waterstof gaan richten, dan gaan ze kijken waar ze het vandaan halen: Antwerpen, Rotterdam, Bremerhaven. Als we te lang wachten en op onze handen gaan zitten, weet ik precies wat we zullen krijgen, namelijk helemaal niets’, zei hij tegen de krant.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment