Grenspolitie stopt met etnisch profileren voorafgaand aan gesprekken met parlementsleden

Grenspolitie stopt met etnisch profileren voorafgaand aan gesprekken met parlementsleden

De Nederlandse grenspolitie heeft besloten geen gebruik te maken van etnisch profileren bij het uitvoeren van hun taken, zei de organisatie in een verklaring voorafgaand aan de rondetafelgesprekken van volgende week met parlementsleden.

Deze zomer oordeelde een rechtbank dat het selecteren van mensen voor extra identiteitscontroles op basis van hun etniciteit geen discriminatie is. De zaak draait om controles door de grenspolitie (KMar) op lucht- en treinreizigers en weggebruikers uit de EU.

Formele grenscontroles zijn binnen de EU uitgefaseerd, maar ter bestrijding van illegale immigratie worden steekproeven gesanctioneerd.

De zaak is aanhangig gemaakt door Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties, evenals door twee burgers, onder wie Mpanzu Bamenga, een voormalig gemeenteraadslid van Eindhoven.

Hij werd uitgekozen voor speciaal verhoor bij de paspoortcontrole op de luchthaven van Eindhoven nadat hij was teruggekeerd uit Rome, waar hij een conferentie had bijgewoond. Gekleed in een pak liep hij snel, andere aanwijzingen, zo bleek later, op een ‘Nigeriaanse geldsmokkelaar’.

In de verklaring, eerst verkregen door de Volkskrant, zei de grenspolitie vanuit het perspectief van zowel legitimiteit als vertrouwen, het had besloten ‘etniciteit geen indicator laten zijn in profielen of selectiebeslissingen’.

Bovendien zei de organisatie dat ze zou blijven werken aan het verbeteren van de manier waarop ze haar taken uitvoerde.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment