Grenscontroles op basis van etniciteit zijn niet discriminerend, zegt rechtbank

Grenscontroles op basis van etniciteit zijn niet discriminerend, zegt rechtbank

De Nederlandse ordepolitie kan mensen voor extra identiteitscontroles blijven selecteren op basis van hun etniciteit omdat dit niet neerkomt op discriminatie, een rechtbank in Den Haag woensdag beslist.

De rechter zei dat hoewel er geen duidelijke definitie is van wat etniciteit is, het in grote lijnen neerkomt op ‘uiterlijk dat niet kan worden veranderd, zoals huidskleur of ras’. Deze kenmerken zouden volgens de rechter aanleiding kunnen geven tot controle van mensen.

Het enkele feit dat etniciteit een rol speelt… is niet per definitie discriminerend en kan dus geen grond zijn voor een algemeen verbod’, aldus de rechter.

De zaak draait om controles door de grenspolitie op lucht- en treinpassagiers en weggebruikers uit de EU. Formele grenscontroles zijn binnen de EU uitgefaseerd, maar ter bestrijding van illegale immigratie worden steekproeven gesanctioneerd.

De zaak werd aanhangig gemaakt door Amnesty International en een andere mensenrechtenorganisatie, evenals door twee burgers, onder wie Mpanzu Bamenga, een voormalig gemeenteraadslid van Eindhoven.

Conferentie

Hij werd uitgekozen voor speciaal verhoor bij de paspoortcontrole op de luchthaven van Eindhoven nadat hij was teruggekeerd uit Rome, waar hij een conferentie had bijgewoond. Gekleed in een pak liep hij snel, andere aanwijzingen, zo bleek later, op een ‘Nigeriaanse geldsmokkelaar’.

Toen hij vroeg waarom hij was aangehouden, kreeg Bamenga te horen dat ze op zoek waren naar criminelen en vluchtelingen. Hij dacht dat hij eruitzag als iemand naar wie de politie op zoek was, maar toen ook een andere zwarte man en vrouw met kinderen uit de rij werden gehaald, realiseerde hij zich dat het een duidelijk geval van etnisch profileren was.

‘Ik werd er boos van’, zei hij destijds tegen RTL Nieuws. ‘Etnisch profileren gaat niet over mij persoonlijk, het raakt veel mensen.’

Risicoprofielen

Junior minister van Justitie Ankie Broekers-Knol vertelde vorige week aan parlementariërs dat de grenspolitie werkt met risicoprofielen op basis van informatie van de veiligheidsdiensten en andere risico-indicatoren. Dit kunnen ras en de reisgenoten zijn, maar ook gedrag en reisroutes.

Advocaat Jelle Klaas, die de eisers in de rechtbank vertegenwoordigde, noemde het vonnis een gemiste kans voor Nederland. ‘De deur naar discriminatie en racisme blijft wijd openstaan’, zei hij.

Klaas zei dat de eisers in beroep zullen gaan tegen de beslissing.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment