Grapperhaus roept op tot betere lokale maatregelen om herfstlockdown te voorkomen

Grapperhaus roept op tot betere lokale maatregelen om herfstlockdown te voorkomen

In juni vorig jaar gingen de bars weer open. Een maand later begonnen de besmettingen toe te nemen.

Lokale maatregelen moeten worden gebruikt om nieuwe varianten van het coronavirus in te dammen voordat ze in het najaar een nieuwe golf van infecties en ziekenhuisgevallen veroorzaken, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus.

Grapperhaus gaf toe dat de lokale maatregelen die afgelopen zomer werden ingevoerd, hadden gefaald, maar burgemeesters en commissarissen van de gezondheidsraad speelden een sleutelrol bij het voorkomen van verdere verspreiding van uitbraken.

Vorig jaar begonnen besmettingen vanaf half juli toe te nemen, maar de eerste lokale beperkingen werden pas eind september opgelegd, toen lagen meer dan 600 mensen met het virus in het ziekenhuis.

De maatregelen die werden genomen, zoals het sluiten van bars om middernacht met maximaal 50 gasten, waren te zwak om impact te maken en premier Mark Rutte kondigde uiteindelijk op 13 oktober een gedeeltelijke lockdown aan.

‘Het plan dat we afgelopen zomer samen hebben bedacht was niet geweldig, dat moeten we accepteren, vooral als kabinet’ Grapperhaus zei:.

De minister houdt op 12 juli een videoconferentie met de burgemeesters die verantwoordelijk zijn voor de 25 veiligheidsraadregio’s om een ​​’maatwerk’-aanpak op te stellen en te voorkomen dat een nieuwe landelijke lockdown noodzakelijk wordt.

Grapperhaus zei ook dat het ‘test for entry’-systeem voor locaties zoals nachtclubs in de nasleep van het openingsweekend moest worden aangescherpt.

Het testsysteem was: opgehouden door meerdere vertragingen, wat leidde tot lange wachtrijen buiten locaties en geïmproviseerde oplossingen zoals snelle tests aan de deur of mensen negatieve testcodes geven voor toegang, zelfs als hun werkelijke resultaten niet bekend waren. Sommige clubbezoekers beweerden dat ze zonder een test binnen konden komen door screenshots van de QR-codes van anderen te nemen.

Grapperhaus zei dat locatie-eigenaren de verantwoordelijkheid moesten nemen voor de veiligheid van iedereen die ze door de deur lieten. Als het deurcontrolebeleid faalt, moeten burgemeesters hun bevoegdheden gebruiken om de clubs te sluiten. ‘Vertel me niet dat het moeilijk is, we praten hier al maanden over’, zei hij.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de regionale veiligheidsraad, zei dat de infrastructuur die aan het systeem ten grondslag ligt, betrouwbaar moet zijn. ‘Dit was geen vlekkeloze operatie en het zou geen weken moeten duren om het goed te krijgen. Maar als duizenden mensen er niet in kunnen, heb je ook een openbare-ordeprobleem.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment