GGD waarschuwt voor radioactiviteit in ‘negatieve ionen’ producten

GGD waarschuwt voor radioactiviteit in ‘negatieve ionen’ producten

De Nederlanders volksgezondheidsinstituut heeft gewaarschuwd dat 10 producten die ‘negatieve ionen’ bevatten en waarvan wordt geadverteerd dat ze de gezondheid verbeteren, illegale hoeveelheden radioactieve stoffen bevatten.

Het RIVM testte 10 consumentenproducten, waaronder een armband gericht op kinderen, halsketting en oogmaskers, en ontdekte dat de producten potentieel schadelijke ioniserende straling afgeven.

Het werd gevraagd om te onderzoeken door de ANVS Autoriteit voor Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, die mensen die deze producten bezitten, heeft gewaarschuwd om ze in een gesloten kast op te bergen en te wachten op informatie over hoe ze veilig kunnen worden verwijderd.

‘De hoeveelheid straling die daarin werd gemeten was laag, waardoor de kans op gezondheidsschade klein is’, zegt de dienst in een persbericht. ‘Maar als ze langdurig onafgebroken worden gedragen, is de kans op gezondheidsschade op lange termijn niet helemaal uit te sluiten.’

Het bureau noemt mogelijke negatieve reacties zoals een rode huid na 24 uur dragen. Een woordvoerster benadrukte tegen DutchNews.nl dat de wettelijke stralingslimieten laag zijn gesteld om elk gezondheidsrisico te voorkomen. De organisatie heeft bekende verkopers echter gewaarschuwd dat de distributie van deze producten nu verboden is en dat ze hun klanten moeten informeren.

Geteste producten zijn onder andere drie van ‘Energy Armor’ (een sereniteitsmasker, atletische ketting en ‘super’ armband), vier van het merk Magnetix (een siliconen armband, siliconen ‘wellness’ ketting, ‘sport boost’ armband en ‘smiley kinderarmband met negatieve ionen’) een Quantum Hanger en Basic Nero-armband.

‘Schadelijk’

Volgens de tests zenden de producten inderdaad ioniserende straling uit en de ANVS waarschuwt dat straling mogelijk weefsel en DNA kan beschadigen. Het lichaam waarschuwt dat andere producten die op dezelfde manier op de markt worden gebracht schadelijk kunnen zijn en adviseert mensen om ze weg te doen en contact maken via een online formulier voor advies.

Volgens online verkooppagina’s wordt voor sommige van de geteste producten geadverteerd dat ze ‘neodymiummagneten’ hebben die zijn geladen met negatieve ionen ‘die in theorie positieve ionen uit het milieu (veroorzaakt door elektrosmog) neutraliseren voor meer welzijn’.

Als blijkt dat Nederlandse verkopers de verboden 10 producten distribueren nadat ze zijn gewaarschuwd, krijgen ze een boete. ons meldt dat er contact is opgenomen met ten minste zes verkopers.

Consumentenproducten mogen in Nederland volgens de wet geen radioactieve stoffen bevatten, tenzij ze een wettelijke vrijstelling hebben en bewezen hebben dat de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Bij ‘ionische’ luchtreinigers zijn echter geen radioactieve stoffen betrokken, vult de ANVS aan.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment