Gezondheidsraad steunt meer zelftests baarmoederhalskanker

Gezondheidsraad steunt meer zelftests baarmoederhalskanker

De Gezondheidsraad van de Gezondheidsraad adviseert vrouwen die worden opgeroepen voor de vijfjaarlijkse uitstrijkje baarmoederhalskanker tegelijkertijd een zelftest mee te sturen.

De zelftest, die controleert op het humaan papillomavirus, wordt sinds 2017 als optie aangeboden aan vrouwen die de test niet bij hun huisarts willen hebben.

De gezondheidsraad zegt nu dat de zelftest dezelfde status moet krijgen als die van een arts. ‘Door de drempel te verlagen’meedoen aan het bevolkingsonderzoek… meer gevallen van baarmoederhalskanker worden vroeg ontdekt’, zegt de gemeente.

De raad beveelt ook veranderingen aan in de manier waarop de tests in laboratoria worden beoordeeld, wat momenteel met de hand gebeurt. Een eerste computerselectie zou dit proces echter kunnen versnellen, zegt de gemeente.

Vrouwen in Nederland zijn eerst gebeld voor een test als ze 30 zijn, dan weer op 35, 40, 50 en 60 – als ze geen abnormale cellen hebben.

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment