Gezichtsherkenning afgelopen maanden ingezet bij 25 evenementen in Limburg: NRC

Gezichtsherkenning afgelopen maanden ingezet bij 25 evenementen in Limburg: NRC

Een klein festival in Limburg gebruikte gezichtsherkenning als een manier voor bezoekers om naast de QR-code ook een identiteitsbewijs te tonen NRC dinsdag gemeld.

Zo’n 30% van de 2.000 festivalbezoekers, die eerder dit jaar werden vastgehouden voor de slachtoffers van de overstromingen, downloadde de app om persoonlijke gegevens, een selfie en een kopie van een identiteitsbewijs te uploaden, aldus de NRC.

Organisator Marcel van Eeghem zei dat de app de toegangscontroles ‘enorm’ versnelde en dat de tool ook zal worden gebruikt op het openingsfestival van de carnavalsviering, die naar verwachting zo’n 17.000 bezoekers zal bijwonen.

‘Het is niet iets dat mensen afschrikt’, zegt Van Eeghem. ‘We vertrouwen het bedrijf achter de technologie en volgen de regels van de overheid.’

Theo Breuers van Compo Software uit Margraten, die de gezichtsherkenningssoftware levert, vertelde de krant dat de afgelopen maanden zo’n 25 evenementen de software hadden gebruikt, maar wilde niet zeggen welke ‘omdat gemeenten er achteraf problemen mee hadden’. Hij wil niet ingaan op de bezwaren van de gemeente.

‘Gezichtsherkenning is altijd een probleem. Elke keer dat je het wilt gebruiken, moet je uitleggen wat het is en waarom je het doet. Nu vertellen we de autoriteiten vooraf, zodat we ons achteraf niet hoeven uit te leggen’, zei hij tegen de krant.

Compo beweert dat de selfie zelf niet wordt bewaard, alleen de 1.024 vectoren van het gezicht. Deze worden versleuteld opgeslagen in een database ‘ergens in Nederland’ en gekoppeld aan een willekeurig nummer om te voorkomen dat hackers de verbinding maken. De scan van de ID wordt niet bewaard en bezoekers hebben de mogelijkheid om alle gegevens te verwijderen of opnieuw te gebruiken voor het volgende evenement, zei hij.

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens is niet blij met het gebruik van de technologie in de entertainmentsector, maar zou zonder onderzoek geen commentaar geven op individuele gevallen. ‘Dit type systeem kan handig zijn, maar mag alleen worden gebruikt als het absoluut noodzakelijk is’, zei de AP op zijn… website. ‘Je kunt het beste kijken of er andere, minder ingrijpende maatregelen kunnen worden genomen om hetzelfde te bereiken.’

Organisatoren van grotere festivals, zoals Lowlands en anderen, lieten de krant weten dat ze niet op korte termijn denken aan gezichtsherkenning. ‘Wij vinden de balans tussen veiligheid en gastvrijheid belangrijk en het gebruik van biometrische gegevens voor toegang is niet iets dat bijdraagt ​​aan een gezellig avondje uit of een festivalsfeer’, zegt marketingmanager Bente Bollman van Mojo Concerts tegen de krant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment