Geprikt of niet geprikt? Vaccinatie is cruciaal, zeggen experts

Geprikt of niet geprikt? Vaccinatie is cruciaal, zeggen experts

Nu iedereen in Nederland ouder dan 12 jaar die zich nog wil laten vaccineren nu een afspraak kan maken, worden er vragen gesteld over wat er in het najaar gaat gebeuren dankzij de dominantie van de Delta-variant van het coronavirus.

En hoewel experts niet opnieuw een totale lockdown verwachten, zijn we nog lang niet in staat om de basisregels voor sociale afstand te schrappen, zegt viroloog Alex Friedrich, lid van het Outbreak Management Team van de regering.

‘Het risico blijft bestaan ​​dat opflakkeringen de gezondheidszorg extra onder druk zetten’, zegt hij tegen het regionale dagblad van het Noorden.

Zo’n 89% van de mensen in Nederland zegt zich te zullen laten vaccineren, maar slechts iets meer dan de helft van degenen die daarvoor in aanmerking komen, is nu volledig beschermd.

In totaal hebben bijna 12 miljoen mensen ten minste één vaccinatie gehad en acht miljoen van hen zijn nu volledig gestoken, volgens de meest recente cijfers van de regering. coronavirus-dashboard. Inclusief 12- tot 17-jarigen komen in Nederland 15,4 miljoen mensen in aanmerking voor een vaccinatie.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Nederland steeg van 500 per week naar 10.000 toen de regering op 26 juni de meeste beperkingen versoepelde. Sindsdien zijn festivals verboden en hebben clubs bevolen hun deuren weer te sluiten en is het aantal nieuwe besmettingen gedaald. gedaald tot tussen de 6.000 en 7.000 dagen.

Tegelijkertijd stijgen de ziekenhuisopnames weer, en de meeste opnames hebben niet gevaccineerd voor coronavirus.

‘Als er beperkende maatregelen nodig zijn omdat de IC-afdelingen vol zitten met mensen die zichzelf hadden kunnen beschermen, dan zou dat tot problemen in de samenleving kunnen leiden’, zegt Roland Pierik, universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. omroep NOS.

Nieuwe maatregelen

Hoewel een besmettingsgolf als afgelopen winter door de groeiende vaccinatiegraad onwaarschijnlijk lijkt, zijn nieuwe maatregelen gezien de dominantie van de Delta-variant een reële mogelijkheid. En experts zeggen dat opflakkeringen waarschijnlijk zijn in buurten of dorpen waar de vaccinatiegraad laag is.

Het kabinet heeft al gesuggereerd dat er regionale en lokale maatregelen komen als dat het geval is, maar het is nog maar de vraag of mensen die zijn ingeënt bereid zijn zich aan de regels te houden, Dick Willems, docent medische ethiek aan de Universiteit van Amsterdam, vertelde de AD.

‘Kwetsbare mensen die al een vertraagde behandeling hebben gehad, lijken mij het grootste gevaar’, zegt Willems. ‘Je kunt niet continu uitstellen, want ziekenhuizen zitten vol met coronapatiënten.’

Dit zou in het bijzonder kunnen leiden tot verhoogde spanningen tussen degenen die wel en niet zijn gevaccineerd.

Verplicht

‘Bepaalde vormen van dwang kunnen nodig zijn om het voor mensen aantrekkelijker te maken om gevaccineerd te worden’, zegt Andre Krom, die onderzoek doet naar de juridische aspecten van de gezondheidszorg in het LUMC van de Universiteit Leiden.

Hoewel dit kan betekenen dat mensen moeten laten zien dat ze zijn ingeënt om op een terrasje te zitten, kan het ook betekenen dat mensen worden gevraagd om meer tijd thuis door te brengen, zei hij.

Vaccinatiecentra

Ondertussen bereiden de regionale gezondheidsraden zich voor om enkele massale vaccinatiecentra te sluiten omdat hun werk erop zit.

‘Bijna iedereen die zich kan laten vaccineren is geheel of gedeeltelijk ingeënt, heeft een afspraak of is uitgenodigd om er een te maken’, zegt de GGD. ‘We plannen duizenden afspraken per week, maar dat aantal neemt nu af.’

Zo sluit in Houten op 4 augustus het massavaccinatiecentrum, terwijl de voorzieningen in de Jaarbeurs Utrecht en in de Rijntuigenloods in Amersfoort eind volgende maand de deuren sluiten.

‘Onze focus ligt nu op kleinschaliger vaccinaties, in alle delen van elke regio en in specifieke buurten waar de vaccinatiegraad laag is’, aldus de woordvoerder.

Vorige week zijn er in Nederland meer dan 19 miljoen vaccinaties geplaatst en staan ​​er meer dan een miljoen afspraken gepland voor de week tot zondag 25 juli.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment