Gemeenteraad zegt nee: rij in datacenter Facebook neemt beurt na verkiezing

Gemeenteraad zegt nee: rij in datacenter Facebook neemt beurt na verkiezing

Het geschil over groen licht van een gemeente voor een enorm datacenter voor Facebook-ouder Meta heeft een nieuwe wending genomen, nu een partij die tegen het project is, de lokale verkiezingen heeft gewonnen.

Leefbaar Zeewolde nam 10 zetels van de 19 zetels in de raad – een zeldzaamheid in het sterk versnipperde Nederlandse politieke landschap.

De partij verzet zich tegen het besluit om het Meta-datacenter op landbouwgrond te vestigen en leider Tom Zonneveld zegt er alles aan te zullen doen om het terug te draaien. ‘De belangrijkste stap, het wijzigen van het bestemmingsplan, is al gezet en dat zal moeilijk terug te draaien zijn’, zegt Zonneveld. omroep NOS. ‘Er zijn opties, maar die zijn lastig.’

De gemeenteraad van Zeewolde stemde eind december voor wijziging van het bestemmingsplan, waarmee de weg vrij is voor de bouw van het datacenter. Die stem ook veroorzaakte een woedende ruziemet GroenLinks-raadsleden die achter het Metaplan staan.

Een deel van de grond is echter in bezit van de rijksoverheid, die nog goedkeuring moet geven voor het project, en ook senatoren hebben de staat opgeroepen om nee te zeggen.

Volgende week stemt de senaat over de kwestie. ‘Wat we wel kunnen doen is de senatoren laten weten dat Zeewolders nu anders denkt over het datacenter’, zegt Zonneveld.

‘De provincie moet een vergunning afgeven, het waterschap, het parlement moet inspraak hebben en de rijksbemiddelaar moet akkoord gaan met de verkoop van de grond’, zei hij. ‘Er zijn een aantal hindernissen voor Meta en ik wil ze bij elke hindernis vertragen.’

Het datacenter, of hyperscale, is om verschillende redenen controversieel, niet in de laatste plaats omdat het op agrarische grond wordt gebouwd. Er is ook bezorgdheid over de enorme hoeveelheid energie die nodig is om het centrum van stroom te voorzien – het equivalent van een kleine stad van 460.000 mensen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment