Gemeenten worstelen om uitgaansgelegenheden veilig te houden nu het aantal infecties weer toeneemt

Gemeenten worstelen om uitgaansgelegenheden veilig te houden nu het aantal infecties weer toeneemt

Lokale autoriteiten worstelen met de handhaving van de coronavirusregels sinds ze zijn versoepeld om bars en nachtclubs te laten heropenen zonder beperking van het aantal klanten.

EEN enquête van 15 stadsgemeenten door dagblad Trouw ontdekten dat de meeste gemeenten slechts een handvol boetes of waarschuwingen hadden uitgevaardigd sinds de regels op 26 juni veranderden. Velen zeiden dat ze niet over de middelen beschikten of niet bereid waren om ‘op te treden als politieagent’ in uitgaansgelegenheden.

De heropening van het nachtleven heeft geleid tot een golf van besmettingen in steden als Groningen, waar het aantal positief geteste personen de afgelopen week is verviervoudigd, en Enschede, waar 180 besmettingen zijn terug te voeren op een uitbraak in club Aspen Valley.

De regels zorgen ervoor dat locaties volledig kunnen heropenen zolang mensen de 1,5 meter afstandsregel in acht nemen of de locatie zich aanmeldt voor het ‘test voor toegang’-systeem en vereist dat alle gasten een negatief coronavirus-testresultaat op de deur tonen.

Sommige feestvierders meldden dat ze het systeem konden omzeilen door negatieve QR-codes te delen, terwijl anderen tijdens het openingsweekend negatieve resultaten kregen als ‘compensatie’ vanwege problemen met het verwerken van hun werkelijke resultaat. Minstens een man in Amsterdam ging uit terwijl hij besmet was nadat hij het verkeerde testresultaat had gekregen.

De gemeente Groningen had slechts vijf handhavers die de kroegen van de stad controleerden, terwijl in Utrecht 12 agenten, in tweetallen, de ronde deden, meldde Trouw.

Andere gemeenten gaven aan de regels niet hardhandig toe te passen. ‘Als we zien dat het uit de hand loopt of als we veel klachten krijgen, springen we in’, zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlem tegen Trouw.

Weinig boetes

Marieke Ruijgrok van de gemeente Utrecht zei dat agenten met caféhouders en gasten over de regels zouden praten en alleen boetes zouden uitdelen als de dialoog niet zou lukken. ‘Niemand wil een coronaboete van duizenden euro’s, zeker niet in een tijd als deze’, zei ze.

In sommige dorpen en steden hebben café-eigenaren vrijwillig hun deuren gesloten vanwege zorgen over het besmettingsgevaar. Vier bars in Maastricht vertelde 1Limburg op maandag gingen ze dicht nadat 17 personeelsleden positief testten na een weekendbarbecue.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus drong aan op maandag dat de test voor toegangssysteem werkte, maar gaf toe dat er ‘altijd mensen zouden zijn die erin slagen om het te friemelen’.

‘Ik zou tegen die mensen zeggen: niet doen, want we willen de zomer wel door kunnen komen.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment