Gemeenten slagen er niet in om voldoende huisvesting voor seizoensarbeiders te ontwikkelen

Gemeenten slagen er niet in om voldoende huisvesting voor seizoensarbeiders te ontwikkelen

De Nederlandse gemeenten zorgen niet voor voldoende geschikte huisvesting voor seizoensarbeiders, en vaak is tegenstand van de lokale bevolking de reden waarom, meldt actualiteitsjournaal Nieuwsuur zondagavond.

De onderzoekers van de show ondervroegen functionarissen in 40 gemeenten met een groot aantal seizoensarbeiders en ontdekten dat velen de officiële huisvestingsdoelstellingen niet hadden bereikt.

In het Westland, waar een groot deel van de glastuinbouw van het land is gevestigd, zijn 16.000 voornamelijk Oost-Europeanen bezig met het plukken van gewassen. Maar de gemeente heeft maar 886 extra slaapplaatsen kunnen realiseren.

In Tilburg zijn 3.600 tot 5.000 bedden nodig, maar de afgelopen vier jaar zijn er 17 projecten stopgezet. In Vlissingen zijn drie plannen om 1.000 bedden te voorzien in de problemen geraakt, ondanks de ‘onmenselijke omstandigheden’ waarin veel seizoenarbeiders leven.

‘We hebben niets tegen seizoenarbeiders, maar we zijn tegen de schaal van het plan tegenover onze wijk’, zei een demonstrant in Vlissingen tegen het programma.

Banen

In Nederland werken zo’n 500.000 mensen uit andere EU-landen, voornamelijk in de landbouw, distributiecentra, fabrieken en de vleesindustrie. Velen zijn gehuisvest in overvolle pensions, caravans en vakantieparken of slapen zelfs in tenten.

De regering heeft voormalig leider van de socialistische partij, Emile Roemer, de opdracht gegeven de problemen te onderzoeken. In zijn rapport van november adviseerde hij bureaus te stoppen die huisvesting aanbieden als onderdeel van een arbeidscontract.

In plaats daarvan moeten seizoensarbeiders individuele huurcontracten krijgen, hun eigen kamers, en mogen ze maximaal een maand op het terrein blijven als ze hun baan verliezen, zei Roemer.

Hij vertelde aan Nieuwsuur dat hij geschrokken was van de bevindingen. ‘Als je banen naar je buurt haalt, dan ben je ook verplicht om te zorgen voor fatsoenlijke huisvesting.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment