Gemeenten hanteren verschillende inkomenscriteria voor energietoeslag: RTL

Gemeenten hanteren verschillende inkomenscriteria voor energietoeslag: RTL

Nederlandse gemeenten voeren eigen regels in voor de eenmalige energietoeslag voor mensen met een laag inkomen, waarbij de een een lager afkappunt hanteert dan de ander, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De toeslag is voor mensen die door de stijgende energieprijzen in financiële problemen komen en de € 800 bonus is bedoeld voor mensen met een inkomen dat niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum.

Voor gezinnen betekent dit dat het inkomen niet hoger mag zijn dan € 1.777 per maand. Voor een alleenstaande is de limiet € 1.244 per maand.

Niet alle gemeenten passen echter de 120%-regel toe zoals geadviseerd door de verantwoordelijke minister, Carola Schouten.

Zo’n 250 van de 344 Nederlandse gemeenten houden zich aan de 120%-grens, terwijl in 37 het inkomen waarmee men in aanmerking komt voor de toeslag hoger is. In vijf gevallen is de limiet op een lager niveau gesteld.

Dat betekent dat een echtpaar met een gezamenlijk netto-inkomen van € 1.900 wel in Den Haag wel in aanmerking komt voor de toeslag, maar in Amsterdam niet. In 17 van de gemeenten krijgen alleenstaande ouders met kinderen een hogere toeslag dan alleenstaande huishoudens.

Den Haag en Rotterdam zijn het meest genereus met 130% en 140% van het sociaal minimum, terwijl Den Haag ook de toeslag heeft verhoogd naar € 900. ‘Niet alleen de energieprijzen rechtvaardigen deze bonus. De inflatie is ook hoger en dat betekent hogere boodschappenrekeningen’, zegt sociaal beleidschef Arjen Kapteijns tegen RTL.

Rotterdammers profiteren van een gift van 15 miljoen euro van het goede doel De Verre Bergen, opgericht door een rijke scheepvaartfamilie, waardoor tot 83.000 huishoudens in aanmerking komen voor de toeslag.

Delft is een van de gemeenten die vooralsnog een lagere inkomensgrens hanteren. Dat komt omdat de gemeente er financieel slecht aan toe is, aldus een woordvoerder.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment