Gemeente Amsterdam financiert Sinterklaasoptochten niet meer met Zwarte Piet

Gemeente Amsterdam financiert Sinterklaasoptochten niet meer met Zwarte Piet

Amsterdam financiert geen sinterklaasaankomstparades meer die ‘Zwarte Piet’-personages in blackface-kostuum blijven gebruiken, heeft burgemeester Femke Halsema bevestigd.

In schriftelijke antwoorden aan de antidiscriminatiepartij BIJ1, bevestigde Halsema dat zowel de gemeente als de districtsautoriteiten de opdracht hadden gekregen om elke aanvraag voor financiering van organiserende comités af te wijzen als er blackface Piets bij waren.

Van een ‘don’t ask, don’t tell’-praktijk was geen sprake, aldus de burgemeester, aangezien ‘de vergunningverlenende instanties van de wijk jaarlijks aan de organisatoren vragen wat voor soort Pieten er in zitten.’

Sinds 2018 heeft Amsterdam Zwarte Piet-personages vervangen door versies met roetkleurige gezichten in de belangrijkste Sinterklaasparade op de kade buiten het Scheepvaartmuseum. Dit jaar was het aantal Pieten beperkt tot vijf vanwege zorgen over het coronavirus.

De stad heeft haar onderverdelingen aangemoedigd om dit voorbeeld te volgen, maar BIJ1 zei dat Zwarte Piets nog steeds aanwezig waren in sommige gebieden en vroeg wat de gemeente deed om een ​​personage uit te roeien dat ‘racistisch van aard is en uit de openbare ruimte zou moeten worden geweerd’.

Halsema zei dat de raad niet had gekozen voor een algeheel verbod omdat het waarschijnlijk door de rechter zou worden weggegooid op grond van het feit dat het inbreuk zou maken op de persoonlijke vrijheid van mensen.

Maar ze zei dat het stadsbestuur de opvatting van BIJ1 steunde dat Zwarte Piet een racistische karikatuur was en dat afdelingsbureaus de opdracht hadden gekregen ervoor te zorgen dat hun beslissingen over subsidies in overeenstemming waren met het gemeentelijk beleid.

‘In deze instructie staat dat elke aanvraag voor het organiseren van een aankomststoet waarin ‘zwarte piet’ een rol speelt, moet worden afgewezen’, schrijft Halsema.

‘Bovendien zullen burgemeester en wethouders zich in dialoog met organisatoren van aankomstparades blijven inzetten om het gebruik van deze stereotype figuur af te bouwen.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment