Geld om niet te verbranden: Utrecht biedt subsidies om houtvuren te ontmoedigen

Geld om niet te verbranden: Utrecht biedt subsidies om houtvuren te ontmoedigen

gemeente Utrecht is het aanbieden van subsidies van maximaal € 2.000 voor mensen die hun open haard willen verlaten of hun vervuilende houtkachel willen inruilen voor een schonere, in een poging de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

‘Grote vervuilers zoals het verkeer en de industrie hebben de afgelopen jaren hun zaakjes opgeruimd, maar de vervuiling door rook van houtverbranding is niet afgenomen’, zegt gezondheidschef Eelco Eerenberg tegen de omroep. ons. ‘Wat we graag zouden zien is minder hout stoken, maar als het toch gebeurt, dan op een zo min mogelijk vervuilende manier’.

Volgens recent RIVM verslag doen van houtkachels en open haarden zijn verantwoordelijk voor 23% van alle fijnstofemissies in Nederland. Eerdere berekeningen waren uitgegaan van 10%.

Deze winter zal hoogstwaarschijnlijk een stijging zien vanwege stijgende energieprijzen die hebben geleid tot een draaien op logboeken.

Fijne stofdeeltjes, PAK’s en zware metalen, die allemaal aanwezig zijn in houtrook, veroorzaken en verergeren hart- en longproblemen en kunnen kanker veroorzaken.

Utrechters met een laag inkomen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van € 4.000,- om de veranderingen te betalen. Daarnaast loopt er een nieuwe campagne om mensen te informeren over de schadelijke effecten van houtrook op de gezondheid en tips voor verantwoord gebruik van houtkachels.

De subsidie ​​kan worden aangevraagd tot en met 31 december 2022.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment