Geen versnelde procedure voor toetreding Oekraïne tot EU, waarschuwt Nederlandse regering

Geen versnelde procedure voor toetreding Oekraïne tot EU, waarschuwt Nederlandse regering

Het kabinet heeft erop aangedrongen dat Oekraïne geen ‘snelle’ route wordt aangeboden om lid te worden van de Europese Unie, nadat EC-voorzitter Ursula von der Leyen had gezegd dat de eerste fase deze zomer zou kunnen worden voltooid.

Minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher zei dinsdag tegen het parlement dat lidmaatschap een ‘lang en technisch proces’ was en dat Oekraïne aan dezelfde criteria zou moeten voldoen als andere kandidaten.

Vorige week presenteerde Von der Leyen de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy met een vragenlijst die de eerste fase van het aanvragen van lidmaatschap vertegenwoordigtmet de belofte dat de voltooiing ervan ‘niet zoals gewoonlijk een kwestie van jaren, maar een kwestie van weken zou zijn’.

Lidstaten die dichter bij Oekraïne liggen, waaronder Polen en Litouwen, hebben ondertekende verklaringen waarin wordt opgeroepen het land de status van kandidaat-lidstaat van de EU te geven en aandringen op bespoediging van de toetredingsprocedure.

Maar premier Mark Rutte en zijn kabinet hebben herhaaldelijk koud water over hun ambities gegoten en volgehouden dat bezuinigen een precedent zou kunnen vormen voor andere aspirant-leden zoals Turkije en Montenegro.

Schreinemacher zei dat de criteria van Kopenhagen – die vereisen dat kandidaat-leden stabiele democratische instellingen, een functionerende markt en het vermogen om EU-wetgeving uit te voeren – moeten hebben, niet in gevaar mogen worden gebracht.

‘We wachten het advies van de Europese Commissie af’, zei ze tegen parlementsleden. ‘Het is niet zo dat Oekraïne van de ene op de andere dag lid wordt van de EU. Er zijn geen omleidingen of snelkoppelingen.’

Oppositiepartijen waren kritisch over de openbare verklaringen van Von der Leyen, waarbij PVV-Kamerlid Vicky Maeijer haar opriep om af te treden als commissievoorzitter, maar Schreinemacher antwoordde dat ze ‘deed wat ze kon en het buitengewoon goed deed’.

Ze zei dat het kabinet mogelijke manieren onderzoekt om het toetredingsverdrag van Oekraïne te versterken door middel van maatregelen zoals het afschaffen van tarieven op meer export.

De Nederlandse regering heeft onderhandeld over een verklaring waarin expliciet wordt vermeld dat het toetredingsverdrag, ondertekend in 2014, geen weg naar EU-lidmaatschap garandeerde als concessie aan de ‘nee’-stem in een raadgevend referendum over haar besluit om het verdrag te ratificeren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment