‘Geen internationals’ – Buitenlandse studenten vaak in de kou laten staan

‘Geen internationals’ – Buitenlandse studenten vaak in de kou laten staan

Een bijeenkomst voor internationale studenten in Leiden. Foto: Brandon Hartley

Universiteiten en hogescholen zijn deze week begonnen, maar honderden, zo niet duizenden, buitenlandse studenten zijn nog steeds op zoek naar een plek om te wonen in Nederland.

In Groningen hebben bijvoorbeeld zo’n 600 buitenlandse studenten contact opgenomen met vrijwilligersorganisatie Onderdak onze studenten, die tijdelijke huisvesting en onderdak voor hen probeert te vinden. De Universiteit Twente is zelfs zo ver gegaan om buitenlandse studenten aan te bevelen kom niet vanwege het tekort aan woonruimte, meldde het AD vorige maand.

De jaarlijkse zoektocht naar studentenhuisvesting wordt bemoeilijkt doordat buitenlandse studenten in veel Nederlandse studentenhuizen niet welkom zijn. Op Facebook en op gespecialiseerde woningsites wordt vaak geadverteerd met leegstaande kamers onder het voorbehoud ‘geen internationals’ en ‘alleen Nederlanders’, ook al kan dit in strijd zijn met de antidiscriminatiewetten.

Indonesische student Fitri Khumaeroh vertelde de AD dat ze al maanden op zoek was naar een kamer, zonder succes. Ze woont momenteel in een Airbnb-flat, maar zei tegen de krant: ‘Ik zou heel graag meedoen aan het studentenleven.’

Groeiende aantallen

Sommige 13% van de studenten aan Nederlandse universiteiten komen van buiten Nederland en dat aantal neemt toe. In combinatie met de algehele toename van het aantal studenten en het woningtekort is het alleen maar toegenomen, zegt Ama Boahene van studentenvereniging LSVb tegen de krant.

Ze zegt dat de LSVb ‘een enorme hoeveelheid’ e-mails krijgt van internationale studenten die nergens kunnen wonen, en ook over de trend ‘alleen Nederlanders’. ‘Veel internationale studenten zitten in noodopvang. We hebben echt meer huisvesting nodig voor deze groep,’ zei Boahene.

‘Dit jaar is het erger dan ooit’, zegt Shelter our Students-woordvoerder Marinus Jongman vertelde NOS. De situatie is moeilijker geworden omdat de huizenmarkt zelf zo krap is en studenten de studentenhuisvesting niet verlaten als ze afstuderen, zei hij.

Google Vertalen

‘We hebben gehoord dat internationale studenten Google Translate gebruiken om met de verhuurder te corresponderen… maar zodra ze bellen en Engels spreken, is de kamer niet meer beschikbaar’, zegt hij tegen de omroep.

‘Het is zoeken naar een speld in een hooiberg’, zegt de Roemeense student Paul. ‘Er staan ​​maar weinig advertenties open voor buitenlandse studenten. De meeste studentenhuizen willen geen buitenlanders’, zegt hij.

Jongman zei dat universiteiten de plicht hebben om te zorgen voor voldoende huisvesting voor mensen die naar Nederland komen. ‘Laten we hier duidelijk over zijn,’ zei hij. ‘Buitenlandse studenten zijn van harte welkom, maar ze moeten wel humaan worden behandeld. Je kunt ze hier niet alleen brengen om ze dakloos te maken.’

Eerder deze week riep de LSVb samen met de politieke partijen PvdA en GroenLinks minister van Volkshuisvesting Kajsa Ollongren op om meer te doen om de studentenhuisvesting in het algemeen op te lossen.

Volgens studentenhuisvestingsmonitor Kences is er een tekort van zeker 22.000 studentenkamers en dat aantal groeit alleen maar.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment