Geen goede en slechte namen: Rotterdam zet database straatgeschiedenis op

Geen goede en slechte namen: Rotterdam zet database straatgeschiedenis op

De gemeente Rotterdam moet ervoor zorgen dat alle straten binnen haar grenzen zijn gekoppeld aan een database waarin wordt uitgelegd waar de naam vandaan komt, om het bewustzijn van het koloniale en slavernijverleden van de stad te vergroten.

Maar in plaats van de stad te verdelen in ‘goede’ en ‘slechte’ straten, heeft de raad gestemd ‘alles geven’ 6.402 wegen in plaats daarvan een gedetailleerde uitleg.

‘Elke straat in de stad heeft niet voor niets een naam’, zegt wethouder Vincent Karremans, verantwoordelijk voor de buitenruimte. ‘De geschiedenis van de stad… is te lezen in de straatnaamborden en daar willen we meer over bekend maken – of het nu een leuk weetje is of belangrijk historisch besef.’

Veel van de wegen van de stad hebben betrekking op haar geschiedenis als haven, andere op hun specifieke ligging aan een gracht of naast een belangrijk gebouw. Zo ontleent de Companystraat zijn naam aan de VOC-opslagplaats die in 1746 door brand werd verwoest, terwijl de Witte de Withstraat is vernoemd naar een admiraal uit de koloniale tijd.

Het afgelopen jaar zijn alle straten in de stad gecategoriseerd naar persoon, locatie, historische gebeurtenis of andere categorie.

QR code

Vanaf volgend jaar krijgen alle straatnaamborden een QR-code die linkt naar een database waarin staat wat de naam betekent. De database wordt momenteel uitgebreid en bijgewerkt.

In 2020 noemde Rotterdam vijf nieuwe straten in de wijk Charlois, naar mensen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing en ambtenaren bespreken momenteel of er formeel excuses moeten worden gemaakt voor slavernij – zoals dit jaar in Amsterdam gebeurde.

Onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd, toonde aan dat een op de acht Rotterdammers kunnen hun wortels terugvoeren naar een voorouder die tot slaaf was gemaakt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment