Geen ernstige overstromingsproblemen van de ene op de andere dag, experts controleren dijkstabiliteit

Geen ernstige overstromingsproblemen van de ene op de andere dag, experts controleren dijkstabiliteit

Deze man in Waal waakte de hele nacht over de overstromingen. Foto: Remko de Waal ANP

Mensen die in Midden- en Noord-Limburg uit hun huizen zijn geëvacueerd, horen later op de dag wanneer ze weer kunnen terugkeren, nadat inspecteurs de staat van de dijken langs de Maas hebben gecontroleerd.

Er werden geen grote problemen gemeld met overstromingen ‘s nachts.

Het leger werd ingezet om de dijken langs de route van de Maas te versterken toen het hoge watervolume stroomafwaarts stroomde en om noodreparaties uit te voeren aan een dam bij Maastricht, meldde de NOS.

Zondagochtend zakte het waterpeil in de regio Roermond, aldus de lokale veiligheidsraad. Ambtenaren inspecteren dan de dijken om te zien of ze nog veilig zijn.

De waterschappen van de provincies Brabant en Gelderland hebben aangegeven problemen te verwachten als het hoge watervolume uit zowel Limburg als Duitsland hen bereikt via de Maas en de Rijn.

‘De uiterwaarden zullen vollopen, maar daar zijn ze voor bedoeld’, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsraad Gelderland-Zuid.

Het rivierpeil zal weliswaar fors stijgen, maar zal ver onder het maximale peil dat de dijken kunnen dragen, liggen. ‘De Maas heeft niet veel ruimte als hij Nederland binnenkomt en al het regenwater uit het heuvelachtige gebied is een extra impact’, zegt Freek Jochems van waterschap Rivierland tegen website Nu.nl.

‘Maar in Brabant en Gelderland is de rivier veel breder, dus het waterpeil stijgt niet zo veel’, zegt hij. ‘We verwachten recordvolumes water, maar zonder grote problemen.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment