Geen booster nodig voor Nederlandse tieners, zegt gezondheidsraad

Geen booster nodig voor Nederlandse tieners, zegt gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft besloten dat het niet nodig om boostervaccinaties aan te bieden voor tieners omdat de gezondheidsvoordelen te beperkt zijn om het te rechtvaardigen.

Kinderen met ernstige immuundeficiënties of kwetsbare familieleden die bescherming nodig hebben, kunnen echter nog steeds een booster per geval krijgen, zei de raad in zijn aanbevelingen aan het ministerie van Volksgezondheid.

‘Als een gevaccineerde adolescent de Omicron-variant krijgt, is de ziekte over het algemeen mild en is de kans op ziekenhuisopname minimaal’, aldus de raad.

De raad wijst er ook op dat het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam nog geen standpunt heeft ingenomen over boosters voor 12- tot 17-jarigen. Tieners in Nederland zijn geweest in aanmerking voor vaccinatie sinds afgelopen juli.

Het nieuws zal als een klap komen voor gezinnen die hopen te reizen naar landen waar boostervaccinaties verplicht zijn in de komende halfjaarlijkse vakanties.

‘De commissie realiseert zich dat ze door het stimuleren van adolescenten de mogelijkheid krijgen om landen te bezoeken waar boosters verplicht zijn gesteld’, zegt plaatsvervangend voorzitter Marianne Geleijnse. ‘Maar de beslissing om ze al dan niet te vaccineren, valt buiten het mandaat van de raad.’

Mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen zijn ook geconfronteerd met problemen bij het reizen naar sommige landen omdat ze slechts één dosis vaccin plus een booster hebben gehad.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft aangegeven in overleg te gaan met de Gezondheidsraad over de oplossing van de situatie rond het Janssen-vaccin.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment