Geen bewijs van crimineel opzet NAM in het gasschandaal van Groningen, zegt officier van justitie

Een veroordeeld en gestut café in Zeerijp. Foto: Graham Dockery

Het Openbaar Ministerie zei vrijdag geen bewijs te hebben gevonden dat het leven van mensen in delen van Groningen die getroffen zijn door aardbevingen als gevolg van bodemdaling, daadwerkelijk in gevaar is.

En ondanks een ‘intensief onderzoek’ is er geen bewijs dat NAM, het bedrijf dat belast is met het winnen van aardgas onder de provincie, ‘opzettelijk crimineel’ heeft gehandeld. zei in een verklaring

Het resultaat van het onderzoek betekent dat de afdeling aanbeveelt juridische stappen te ondernemen tegen de NAM, hoewel een rechtbank de definitieve beslissing zal nemen. De zaak is aangespannen door een aantal mensen die getroffen zijn door de problemen, die de afdeling wilden dwingen de zaak op zich te nemen.

De artikel 12-procedure wordt gebruikt om een ​​onderzoek af te dwingen door mensen die niet tevreden zijn met de officiële redenering waarom een ​​zaak aanhangig moet worden gemaakt.

De voorzitter van lobbygroep Groninger Bodem Beweging omschreef het besluit van het OM als ‘onbegrijpelijk’.

‘Tientallen mensen moesten hun huis verlaten vanwege instortingsgevaar’, zegt Jelle van der Knoop tegen de NOS. ‘Het is misschien geen kwestie van intentie, maar de wetenschap had aangetoond dat doorgaan met het winnen van gas levens in gevaar zou brengen.’

Het eerste gas werd in 1959 aangevoerd vanuit drie kilometer onder de provincie Groningen en het veld zou een van de grootste ter wereld zijn. De eerste aardbeving vond plaats in 1986 en sindsdien zijn dat er meer dan 1.000.

De meeste waren licht en werden door Den Haag als irrelevant beschouwd. Maar in 2012 werd de provincie getroffen door een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter die aanzienlijke schade veroorzaakte aan honderden huizen en andere gebouwen.

Schade

In 2013 gingen de aardbevingen door en de culturele erfgoeddienst van de regering zei dat ze 69 van de 100 beschermde gebouwen in het noorden van de provincie hadden beschadigd.

NAM, destijds verantwoordelijk voor het vergoeden van huiseigenaren en het herstellen van de schade, zei het afgelopen jaar 9.100 meldingen van schade aan woningen in de regio te hebben ontvangen. In 2014 kwamen de ministers voor het eerst overeen om de productie te vertragen – van 53 miljard kubieke meter per jaar tot 42 miljard – om het risico op aardbevingen te verkleinen.

De toenmalige minister van Economische Zaken Henk Kamp gaf in 2015 toe dat de overheid onvoldoende rekening had gehouden met de veiligheid van Groningers, naar aanleiding van een zeer kritisch rapport van de OVV. Hij stopte de productie verder.

In 2018 besloot het kabinet dat de gaswinning in 2030 helemaal zou stoppen. Bij de omschrijving van het besluit als ‘uitermate belangrijk’ zei premier Rutte tegen verslaggevers dat de impact van de gaswinning – de aardbevingen – niet langer acceptabel is en dat ‘veiligheid prioriteit heeft. ‘.

Overheidsinstanties, NAM en lokale belangengroepen zijn nog in discussie over het compensatiepakket.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment