Gedigitaliseerde passagierslijsten van Holland Amerika lijn onthullen bekende namen

Gedigitaliseerde passagierslijsten van Holland Amerika lijn onthullen bekende namen

Vrijwilligers hebben gedigitaliseerd zo’n 150.000 handgeschreven passagierslijsten met namen van personen die met de Holland Amerika Lijn (HAL) tussen Rotterdam en de Verenigde Staten reisden.

Het digitale archief, dat wordt bewaard in het Rotterdamse stadsarchief en toegankelijk is voor het publiek, beslaat de periode tussen 1900 en 1969 toen miljoenen mensen de reis maakten en er drie jaar over deden.

Tot de Tweede Wereldoorlog waren passagiers vooral zakenmensen en toeristen, maar na de oorlog nam de immigratie naar de Verenigde Staten enorm toe.

De oudste lijst dateert van 3 mei 1900 toen oceaanstomer de SS Maasdam Rotterdam verliet om naar New York te varen. De laatste passagier reisde in 1969 met een vrachtschip naar New Orleans. Twee jaar later stopte de HAL omdat het vliegverkeer de overhand kreeg.

De lijsten bevatten enkele bekende namen, waaronder die van Albert Einstein. Einstein reisde vanaf 1920 elk jaar naar Nederland om een ​​maand les te geven aan de Universiteit Leiden.

Ook reizen naar de Verenigde Staten was Bep van Klaveren, een beroemde bokser met de bijnaam Dutch Windmill, die in 1934 moest strijden om de wereldkampioenstitel, een gevecht dat nooit heeft plaatsgevonden.

Alfred Hitchcock en Ernest Hemingway staan ​​ook op de lijsten, net als de Nederlandse pleitbezorger en arts voor vrouwenrechten Aletta Jacobs die, op 70-jarige leeftijd, in 1924 naar Washington zeilde om een ​​conferentie bij te wonen die was georganiseerd door de Women’s International League for Peace and Freedom.

Naast ticketprijzen voor de verschillende klassen waarin gereisd wordt, bevat het digitale archief ook geboorten aan boord en de aanwezigheid van verstekelingen. Er is zelfs een verslag van een hond die de reis alleen maakt.

Doorzoek de archieven

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment