Gebrek aan regen leidt tot droogtewaarschuwingen, boeren waarschuwen voor mislukte oogsten

Gebrek aan regen leidt tot droogtewaarschuwingen, boeren waarschuwen voor mislukte oogsten

Het jaar 2022 is een van de vijf droogste jaren tot nu toe en in sommige gebieden moeten ambtenaren maatregelen nemen om het gebrek aan regen tegen te gaan, omroep NOS zei vrijdag.

Op sommige plekken heeft het al weken niet geregend en ook de maand maart was extreem droog, aldus de NOS.

Het waterpeil in het IJsselmeer is nu met vijf centimeter verhoogd om ervoor te zorgen dat de watervoorziening constant blijft en rivieren en landbouwgrond niet opdrogen.

En terwijl in delen van Drenthe en het Veluwse heidegebied de droogte nog geen effect heeft, is in het zuiden en aan de kust van het land het regentekort veel groter.

Woensdag waarschuwde boerenorganisatie ZLTO zelfs dat zonder regen de komende twee weken de prijs van aardappelen zal stijgen en andere oogsten kunnen mislukken.

Het officiële watertekort (neerslag minus verdamping) is inmiddels opgelopen tot 86 millimeter, meer dan het dubbele van het gemiddelde, blijkt uit cijfers van weerbureau KNMI.

Hoewel sommige korte buien zijn waarschijnlijk de komende dagen zullen ze niet genoeg water leveren om de tekorten te compenseren.

Door het uitblijven van regen barsten er op sommige plekken al dijken, meldt de Volkskrant vrijdag.

boeren

In het zuidoosten van Brabant mogen boeren geen water uit sloten en rivieren pompen om waterplanten te beschermen, terwijl in Zeeland maatregelen worden genomen om het opdrogen van meren te stoppen.

Waterexpert Gé van den Eertwegh van adviesbureau KnowH2O vertelde de Volkskrant dat Nederland de regels voor waterbesparing die al gelden moet handhaven.

‘Je hebt geen wetten nodig om je op de man in de straat te concentreren’, zei hij. ‘De belangrijkste gebruikers van water zijn de landbouw, de industrie en de waterschappen. Het rijk moet ervoor zorgen dat de provincie harde maatregelen neemt en handhaaft.’

Hoewel ook 2018, 2019 en 2020 extreem droog waren, blijft 1976 het droogste jaar ooit in Nederland.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment