Freelancers en kleine bedrijven lopen coronahulp mis: ombudsman

Freelancers en kleine bedrijven lopen coronahulp mis: ombudsman

De nationale ombudsman waarschuwt dat freelancers, zelfstandigen en enkele kleine bedrijven nog steeds risico lopen financiële hulp van de overheid mislopen om de coronacrisis door te komen.

Zo’n 500 mensen hebben contact opgenomen met het agentschap om te zeggen dat ze hulp mislopen vanwege de regels en, zegt ombudsman Reinier van Zutphen, sommigen worstelen om te overleven.

‘Buffers zijn opgebruikt, pensioensparen zijn weg, ze hebben geld geleend van vrienden en familie’, zegt Van Zutphen. ‘We hebben echt maatwerk nodig, anders halen veel… het niet.’

Een van de grote struikelblokken bij de invoering van een controle op het inkomen van partners die nu onderdeel uitmaakt van de Tozo-regeling voor zzp’ers. Mensen die financiële steun worden ontzegd vanwege het inkomen van hun partner, kunnen dan een beroep doen op de Tonk-regeling, die wordt uitgevoerd door gemeenten.

Het is aan gemeenten zelf om de regels voor Tonk-betalingen op te stellen en sommige zijn zo streng dat bijna niemand van de optie kan profiteren, aldus de ombudsman.

Hij heeft inmiddels contact opgenomen met zowel de rijksoverheid als de gemeenteorganisatie VNG en roept op tot aanpassingen in de uitvoering van de maatregelen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment