Fokkers plannen om twee fabrieken te sluiten en te verhuizen maken arbeiders woedend

Fokkers plannen om twee fabrieken te sluiten en te verhuizen maken arbeiders woedend

Lucht- en ruimtevaartbedrijf Fokker gaat zijn twee fabrieken in Helmond en Hoogerheide sluiten en centraliseren in Papendrecht.

Vakbonden hebben kritiek geuit op de plannen, die vrijdag aan het personeel zijn bekendgemaakt, en zeiden dat ze actie zullen ondernemen als ze het niet eens kunnen worden met moederbedrijf GKN.

Bij de herstructurering gaan er geen banen verloren, maar het personeel wordt geconfronteerd met een verplaatsing tot 100 km wanneer de fabrieken de komende twee jaar sluiten.

Het Britse GKN is van plan de campus in Papendrecht, nabij Rotterdam, uit te breiden om plaats te maken voor 1.800 werknemers. Maar vakbond FNV vroeg zich af hoeveel medewerkers bereid zouden zijn om de stap te zetten.

Jan Meeder, een ambtenaar bij FNV Metaal, zei:: ‘Mensen zijn niet blij en dat is een understatement. Ze zijn boos dat dit gebeurt. Als je gewend bent om naar je werk te fietsen of een korte autorit en dat verandert, dan is dat niet aantrekkelijk.’

Investering van de Raad

Bij de fabriek in Helmond, die dit jaar moet sluiten, werken zo’n 350 mensen, waaronder 100 uitzendkrachten. De fabriek in Hoogerheide, waar 800 mensen werken, waaronder 300 uitzendkrachten, gaat in 2023 dicht.

Gemeente Papendrecht vorig jaar overeengekomen om € 16 miljoen te investeren, waarvan € 12 miljoen in leningenbij de ontwikkeling van de Fokker-campus om meer banen naar het gebied te trekken.

Meeder zei dat werknemers die ermee instemden te verhuizen adequaat moesten worden gecompenseerd voor de extra kosten van tijd en reizen.

De vakbond heeft woensdag een ontmoeting met arbeiders in de fabrieken om de volgende stappen te bespreken. ‘Daarna gaan we onderhandelen met de bedrijfsleiders’, zegt Meeder. ‘Als dat een fiasco wordt, kun je verdere actie verwachten.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment