Fitnesscentrum discrimineerde transgendervrouw, zegt instituut

Fitnesscentrum discrimineerde transgendervrouw, zegt instituut

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat een transgender vrouw werd gediscrimineerd toen ze de toegang tot de vrouwelijke kleedkamers van een naamloos fitnesscentrum werd ontzegd.

Het centrum zei dat het niet wilde dat andere vrouwen en meisjes in de kleedkamers geconfronteerd zouden worden met de mannelijke geslachtsorganen van de transgendervrouw en had haar gevraagd om in plaats daarvan de kleedkamers voor mannen, de vrouwentoiletten of de kleedruimte voor het personeel te gebruiken.

De transgendervrouw, die geen geslachtsveranderingsoperatie had ondergaan, weigerde en klaagde bij het mensenrechteninstituut.

De instituut zei in zijn uitspraak: dat in de Nederlandse wet ‘een geslachtsveranderingsoperatie niet (meer) nodig is om erkend te worden bij het andere geslacht’.

Dat betekent, zo stelt het instituut, ‘je kunt geen onderscheid maken tussen ciswomen (een vrouw die geboren is met de genderkenmerken van een vrouw en die zich ook vrouwelijk voelt) en een transgendervrouw, of de een meer rechten geven dan de ander. Ze vallen allebei in dezelfde categorie: de vrouw.’

Nederland heeft in 2014 nieuwe wetgeving ingevoerd om het voor transgenders mogelijk te maken om te registreren dat ze officieel van geslacht veranderen zonder zware medische procedures, waaronder sterilisatie, te hoeven ondergaan.

Het mensenrechteninstituut heeft een adviserende rol en zijn bevindingen zijn niet bindend.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment