Finfluencers zijn niet altijd neutraal, waarschuwt AFM

Finfluencers zijn niet altijd neutraal, waarschuwt AFM

Finfluencers zijn niet altijd neutraal, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gewaarschuwd.

In het eerste onderzoek naar mensen die online en via sociale media beleggingstips geven, zegt het dat ze zich niet altijd aan strikte financiële regels houden ‘omdat ze ondoordachte aanbevelingen doen en beleggingsadvies geven’.

Het voegde eraan toe: ‘Ze promoten ook risicovolle producten en zijn niet altijd transparant over hun eigen belangen en de vergoeding die ze ontvangen.’

Hoewel de instantie zei dat de amateur-tippers beleggen toegankelijker maken, stellen ze niet altijd de belangen van hun volgers voorop, weinigen posten neutraal of zijn transparant over hun belangen, en ze promoten mogelijk risicovolle producten.

Sommigen geven mogelijk beleggingsadvies zonder vergunning, wat verboden is. Tientallen consumenten hebben bij de AFM geklaagd nadat ze geld hadden verloren, nadat ze het advies van online tipsters hadden opgevolgd.

Onlangs heeft het een waarschuwing over Grinta Invest, een illegale firma die gebruik maakt van Nederlandse finfluencers.

De marktgedragsautoriteit zei dat het bekende finfluencers heeft gecontacteerd om hen aan de regels te herinneren, waaronder een verbod op verwijzingsvergoedingen. Het heeft de macht om degenen die de wet overtreden te vervolgen en boetes op te leggen.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment