Financieringspot voor door aardbeving getroffen Groningse huizen geleegd op eerste dag

Financieringspot voor door aardbeving getroffen Groningse huizen geleegd op eerste dag

Een financieringspot van 220 miljoen euro voor het versterken van door de gaswinning verzwakte woningen in Groningen liep de eerste dag droog na een stortvloed aan aanvragen.

Lange rijen stonden maandag in steden en dorpen in de noordelijke provincie bij gemeentekantoren waar mensen tot 10.000 euro per huishouden konden claimen voor renovaties.

Het geld is bedoeld om mensen in de noordelijke provincie te helpen hun huizen te verbeteren, waarvan er veel zijn beschadigd door grondbewegingen als gevolg van 50 jaar gaswinning in het Slochteren-gasveld.

Het lokale verbindingsorgaan Samenwerkingsverband Noord-Nederland waarschuwde dit weekend dat het plafond voor subsidies waarschijnlijk snel zou worden bereikt nadat vorig jaar een fonds van € 75 miljoen binnen enkele dagen volledig was toegewezen. Een derde financieringsronde ter waarde van € 80 miljoen werd ook op maandag doorgebracht, zei SNN:.

In de noordelijke provincie wordt de productie afgebouwd, maar vorige week kregen de bewoners een nieuwe slag te verwerken toen de regering zei in 2022 7,6 miljard m3 te moeten winnen, twee keer zoveel als verwacht.

Veel extra gas wordt geëxporteerd naar Duitsland, waar zo’n vijf miljoen huishoudens zijn aangesloten op het Groningse gasnet, nadat maatregelen om de energie-efficiëntie over de grens te verbeteren niet voldeden aan de verwachtingen.

Oproep voor debat

Oppositiepartijen riepen het kabinet op het compensatiepakket te verlengen voor iedereen die daarvoor in aanmerking kwam.

‘Het is hartverscheurend om mensen buiten te zien rillen om de 10.000 euro op te eisen waar ze recht op hebben’, zegt PvdA-Kamerlid Ed Nijboer.

‘Mensen in Groningen zijn boos en ik ook. Het slaat nergens op… Dit kabinet had deze ellende moeten voorkomen en ik vind het een gênant gezicht.’

Nijboer en SP-Kamerlid Sandra Beckerman hebben Kamervragen gesteld en opgeroepen tot debat over waarom er niet meer geld beschikbaar komt.

‘Den Haag heeft meer dan 400 miljard euro verdiend met gaswinning, maar laat mensen in Groningen wedijveren om geld’, zegt Beckerman.

‘Buiten stond een 83-jarige hartpatiënt in de rij… het kabinet wil de gasproductie verhogen, maar laat de slachtoffers letterlijk in de kou staan.’

Beperkt budget

Hans Vijlbrief, die maandag is benoemd tot staatssecretaris voor Mijnbouw en verantwoordelijk is voor de gascompensatieregeling in Groningen, zegt te gaan kijken of er meer geld beschikbaar kan komen.

‘Er is een budget en het heeft een limiet’ hij zei. ‘Wat ik wel kan doen, is goed kijken of ik nog iets kan doen als het budget dreigt te worden overschreden.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment