Fietshelm moet verplicht worden voor 60-plussers – veiligheidsadviseur

Fietshelm moet verplicht worden voor 60-plussers – veiligheidsadviseur

Verkeersveiligheidswaakhond SWOV heeft opgeroepen tot het verplicht stellen van een fietshelm voor iedereen boven de 60 jaar om het aantal ernstige verwondingen terug te dringen.

Figuren deze week gepubliceerd toonde aan dat terwijl het aantal doden door auto’s sinds de eeuwwisseling met 70% is gedaald, het aantal slachtoffers onder fietsers vrijwel onveranderd is gebleven.

Er overlijden nu meer fietsers per jaar dan enig ander type weggebruiker, terwijl het aantal ernstig gewonden het afgelopen decennium met 18% is gestegen.

‘Fietsers zijn nog steeds erg kwetsbaar’, zegt SWOV-directeur Martin Damen tegen AD.nl. ‘Het evenwicht van mensen verslechtert na de leeftijd van 55 jaar. Wacht dus niet zo lang met het dragen van een helm. Een fietshelm vanaf 60 jaar? Ik zou zeggen: doe het.’

Statistieken tonen aan dat 60-plussers meer kans hebben om op de weg te overlijden dan jongere mensen, zei Damen, waarbij de leeftijdsgroep verantwoordelijk is voor de helft van alle verkeersdoden en driekwart van de fietsdoden.

Veiligheidsinstantie VeiligheidNL zei: tweederde van de in het ziekenhuis behandelde slachtoffers van ongevallen waren fietserswaarbij een op de vier hersenletsel oploopt.

Damen zei dat het verplicht stellen van een helm de snelste en goedkoopste manier is om alle verkeersdoden terug te dringen, maar aanvaardde dat dit op grote weerstand zou stuiten in een land waar slechts ongeveer 3% van de fietsers er momenteel een draagt.

‘Je krijgt er je haren van in de war en er gebeuren in Nederland niet zo veel ongelukken dat mensen overal om hen heen fietsers zien doodgaan’, zegt hij.

Maar tenzij het dragen van een helm de norm wordt, heeft Nederland geen kans om zijn doelstelling te halen om alle verkeersdoden in 2030 te halveren en in 2050 te elimineren.

‘We hebben een echte fietscultuur in Nederland die helmen als hinderlijk en kinderachtig beschouwt, maar voor 70-plussers kan vooral een helm heel belangrijk zijn om dodelijke verwondingen te voorkomen.’

De kwestie komt naar verwachting volgende week aan de orde tijdens een debat in het parlement over verkeersveiligheid met minister van Infrastructuur Mark Harbers.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment