‘Fascistisch’ standbeeld verwijderd van buiten Olympisch stadion in Amsterdam

‘Fascistisch’ standbeeld verwijderd van buiten Olympisch stadion in Amsterdam

Bij de ingang van het Olympisch stadion in Amsterdam is een standbeeld van een sportman verwijderd vanwege de fascistische connotatie.

Het Van Tuyll-monument, een bronzen figuur met uitgestrekte rechterarm, dateert uit 1928 – het jaar waarin Amsterdam de Olympische Spelen organiseerde – maar kreeg veel kritiek vanwege de gelijkenis met de nazigroet.

Eerder dit jaar het beeld was beklad met rode verf en de slogans ‘fuck Nazi’s’ en ‘fascisten die’ geschreven op de muur van het stadion erachter.

Hoewel het standbeeld dateert van vóór de opkomst van Adolf Hitler, bleek uit verder onderzoek dat de in 1924 geïntroduceerde Olympische groet werd gebruikt door de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini nadat hij in 1922 de macht greep.

De autoriteiten van het stadion hadden al stappen ondernomen om het beeld naar een minder prominente plek in het stadion te verplaatsen, maar de Stichting Cuypersgenootschap, een organisatie voor de instandhouding van historische gebouwen, maakte bezwaar tegen het besluit van de gemeenteraad om een ​​vergunning voor de verhuizing te verlenen.

Een rechter moet nog beslissen of het beeld, dat op de monumentenlijst staat, definitief moet worden verplaatst.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment