Familieleden wonen ceremonie bij voor bemanning bommenwerper neergeschoten in 1943

Familieleden wonen ceremonie bij voor bemanning bommenwerper neergeschoten in 1943

Er is een herdenkingsceremonie gehouden voor zeven vliegeniers uit oorlogstijd wiens vliegtuig bijna 80 jaar geleden uit de bodem van het Markermeer werd geborgen.

De BK716 Short Stirling bommenwerper werd op 30 maart 1943 neergeschoten door een Duitse jachtpiloot, op de terugweg van een aanval op Berlijn. Het wrak werd in 2008 gevonden toen een machinerie verstrikt raakte in het anker van een gestrande boot.

Het herstel van het vliegtuig was het resultaat van een tien jaar durende campagne door de families van de bemanning van een ander vliegtuig. Jarenlang werd aangenomen dat het wrak toebehoorde aan een andere Short Stirling, de BK710 een deel van het paneel werd verkeerd geïdentificeerd door forensische experts.

De fout werd ontdekt in 2019 toen een sigarettenkoker werd gevonden met de initialen van Flying Officer John Michael Campbell, op 30-jarige leeftijd de oudste man aan boord van de BK716. De identiteit van het vliegtuig werd bevestigd toen de bergingsoperatie afgelopen augustus begon.

Menselijke resten zijn sindsdien geïdentificeerd met behulp van DNA-matches en de begrafenisdiensten voor de zeven bemanningsleden, vijf uit het VK en twee Canadezen, zullen naar verwachting volgend jaar worden gehouden.

Onder de 150 mensen die woensdag aanwezig waren bij de herdenking van een uur in de Bos der Onverzettelijken, waren familieleden van de bemanning van de BK716. De families van de bemanning van de BK710 waren ook uitgenodigd en hebben de ceremonie via een videoverbinding bekeken.

De Flevolandse afdeling van het Nederlands Marine Veterans’ Contact hees de Canadese, Nederlandse en Britse vlaggen, terwijl de 11-jarige lokale schoolmeisje Stella van Velzen een gedicht voorlas, Trapped, dat de fatale crash beschrijft vanuit het oogpunt van de piloten.

Franc Weerwind, burgemeester van Almere, sprak zijn ‘oprechte dank’ uit aan de overleden bemanningsleden – ‘familieleden die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en die we gedenken en herdenken’.

Leen Verbeek, de commissaris van de koning voor Flevoland, zei dat de ‘helden’ van de crash ‘een symbool waren van al die anderen die stierven in de strijd voor vrijheid en dienen om de herinnering levend te houden zodat we het nooit zullen vergeten’.

Een van de hoogtepunten van de ceremonie was de onthulling van een sculptuur, Rise, van de in Engeland geboren lokale kunstenaar Laura O’Neill. Het stelt een piloot in uniform voor die op het wrak van de motor zit, met zijn blik gericht op een boom die in de tuin is geplant ter nagedachtenis aan Anne Frank.

Het kunstwerk werd officieel onthuld door prinses Margriet, de zus van voormalig koningin Beatrix, die in 1943 werd geboren terwijl de koninklijke familie in ballingschap was in Canada.

Fiona Williams, die voor de ceremonie vanuit Niagara Falls, Canada reisde, en Richard Shrubshall, uit Kent, legden namens de nabestaanden een krans. Ook Joanna Roper en Lisa Helfland, de Britse en Canadese ambassadeurs in Nederland, legden kransen namens hun regeringen.

De 95-jarige moeder van mevrouw Williams, Edith McLeod, is de jongere zus van Flying Officer Harry Farrington, die 24 was toen hij stierf aan boord van de BK716, terwijl de heer Shrubshall werd geboren vijf maanden nadat zijn vader, sergeant Leonard Shrubshall, werd gedood . Mevrouw McLeod kon niet reizen, maar volgde de livestream van de ceremonie.

‘Ik ben zo onder de indruk van de manier waarop iedereen in Nederland het zich herinnert’ [the war]’, zei mevrouw Williams. ‘En het doet me beseffen hoeveel geluk we hadden in Canada. Tenzij mensen hier komen, denk ik niet dat ze beseffen dat we relatief ongeschonden zijn gebleven in vergelijking met Europa.’

De ceremonie was uitgesteld van de oorspronkelijke datum van maart 2021 vanwege de coronaviruspandemie. Sommige familieleden konden hun vluchten pas in de laatste drie maanden boeken nadat de Europese Unie in juli het reisverbod vanuit Canada had opgeheven.

John Campbell, de neef van Flying Officer John Michael Campbell, zei dat het nieuws dat het lichaam van zijn oom was gevonden ‘ongelooflijk’ was.

‘Mijn oom en al deze jongens waren voor altijd verloren, zo leek het’, zei de heer Campbell, 64, uit Noord-Londen. ‘Als ze eenmaal gevonden waren, moest hun verhaal verteld worden. De manier waarop de gemeente Almere dit evenement heeft georganiseerd is geweldig. En het is een mooie locatie.’

Kunstenaar Laura O’Neill zei dat het idee voor het beeld, Rise, bij haar opkwam toen ze het park bezocht kort nadat ze hoorde dat de gemeenteraad een wedstrijd uitschreef voor het ontwerpen van een gedenkteken voor de BK716.

Laura, 31, uit Manchester, kwam vijf jaar geleden als student naar Amsterdam en woont nu in Almere.

Ze zei: ‘Ik zat op een bankje in het park en dacht: het zou mooi zijn als een lid van de bemanning hier zit. Dus maakte ik een snelle schets en liet het aan mijn grootmoeder zien, die zei dat het zou werken. Ik wist dat het zowel een oudere als een jongere generatie zou moeten aanspreken.’

Ze koos het motorgedeelte uit de wrakstukken die uit het Markermeer zijn geborgen. ‘Er waren een paar stukken waar ik uit kon kiezen, maar deze was echt speciaal’, zei ze. ‘Het was toen heel populair voor de piloten om naast hun vliegtuig te poseren voor foto’s, dus het was logisch om hem ontspannen te laten zitten, eindelijk een rustplaats te hebben.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment