Faillissementen na coronavirus kunnen belastingdienst 6 miljard euro kosten

Faillissementen na coronavirus kunnen belastingdienst 6 miljard euro kosten

De Nederlandse overheid loopt de komende jaren mogelijk zo’n 6 miljard euro aan belastinginkomsten mis, omdat bedrijven die vanwege het coronavirus om uitstel van betaling vroegen, failliet gaan.

In totaal hebben 400.000 bedrijven om uitstel van betaling van vennootschapsbelasting gevraagd en hoewel sommigen hun schulden al hebben terugbetaald, staat er nog bijna € 21 miljard open, heeft minister Marnix van Rij van belasting aan parlementsleden gezegd.

Zo’n 282.000 bedrijven hebben nog openstaande belastingschulden en Van Rij zegt te verwachten dat tussen de 25% en 33% niet zal kunnen betalen vanwege hun zwakke financiële positie.

‘Het totaal omvat bedrijven die het voor de coronacrisis niet goed deden’, zegt hij. Bedrijven moeten tegen oktober beginnen met aflossen en hebben vijf jaar de tijd om hun schulden af ​​te lossen.

Ambtenaren van het ministerie van Financiën zullen echter pas een goed idee hebben hoe groot het probleem is als die deadline is bereikt, zei Van Rij.

Waarschuwing

De De Nederlandsche Bank zei in maart dat hoewel steunmaatregelen van de overheid in het eerste jaar van de coronaviruscrisis effectief waren in het ondersteunen van zwaar getroffen industrieën, ze ook de prikkel voor bedrijven om zich aan te passen aan veranderingen verminderden.

Daarnaast bestaat volgens de bank ook de mogelijkheid dat de steunmaatregelen veel slecht presterende bedrijven het hoofd boven water hebben gehouden, terwijl ze in een economie met een ‘normale’ bedrijfsdynamiek failliet zouden zijn gegaan.

Het financiële hulppakket leidde er vorig jaar ook toe dat de macro-economische advieseenheid CPB van de regering waarschuwde dat overheidssteun bedrijven overeind hield die sowieso failliet zouden zijn gegaan.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment