Facebook zet datacenterplan Zeewolde in de ijskast na protesten

Facebook zet datacenterplan Zeewolde in de ijskast na protesten

Facebook-moederbedrijf Meta heeft ermee ingestemd om te stoppen met het opzetten van een enorm datacenter in de buurt van de Flevolandse stad Zeewolde, tot grote vreugde van de lokale bevolking.

Een meerderheid van de parlementsleden drong er dinsdag bij de ministers op aan om de bouw te stoppen en een uur later zei Meta dat het het project on hold zette.

Het geschil over groen licht van de gemeente voor het enorme datacenter kreeg eerder deze maand een nieuwe wending toen een politieke partij die tegen het project was een absolute meerderheid won bij de lokale verkiezingen.

‘Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan’, zei Tom Zonneveld, leider van Leefbaar Zeewolde, na de aankondiging van Meta.

De gemeenteraad van Zeewolde had eind december gestemd voor wijziging van het bestemmingsplan, waarmee de weg vrij was voor de bouw van het datacenter.

Een deel van de grond is echter in bezit van de rijksoverheid die nog goedkeuring moest geven voor het project.

Het datacenter, of hyperscale, is om verschillende redenen controversieel, niet in de laatste plaats omdat het op agrarische grond wordt gebouwd. Er is ook bezorgdheid over de enorme hoeveelheid energie die nodig is om het centrum van stroom te voorzien – het equivalent van een kleine stad van 460.000 mensen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment