Extra virulente hiv-stam ontdekt in Nederland

Extra virulente hiv-stam ontdekt in Nederland

Er is een zeer virulente hiv-stam ontdekt die in Nederland circuleert, volgens een nieuw artikel van onderzoekers van de Universiteit van Oxford, gepubliceerd in Wetenschap tijdschrift.

Na het bekijken van details van Nederlandse patiënten met hiv, ontdekten de onderzoekers dat meer dan 100 mensen deze ‘nieuwe’ variant hadden, hoewel men denkt dat deze al tientallen jaren in omloop is.

Men denkt dat het ‘zeer virulente subtype’ mensen zieker maakt en meer kans maakt op aids dan andere vormen van het virus.

Zonder behandeling, zeiden de onderzoekers, zouden dertigers gemiddeld negen maanden na de diagnose vergevorderd zijn met hiv vanwege de manier waarop de virale stam werkt. Bij behandeling zijn het herstel en de overleving van het immuunsysteem echter blijkbaar vergelijkbaar met die van mensen met andere stammen van het hiv-virus, waardoor diagnose en vroege behandeling van cruciaal belang zijn.

De bij Nederlanders ontdekte VB-stam heeft een 3,5 tot 5,5 keer hogere viral load dan de dominante stam elders, waardoor ze ook meer kans hebben om anderen te besmetten.

Net als bij de Covid-pandemie noteerden de onderzoekers in a persbericht, ‘nieuwe mutaties in virale genetische sequenties kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de overdraagbaarheid van het virus en de schade die het veroorzaakt. Al vele jaren bestaat de zorg dat dit zou kunnen ontstaan ​​bij het hiv-1-virus, dat wereldwijd al 38 miljoen mensen treft en tot nu toe 33 miljoen doden heeft veroorzaakt.’

Professor Christophe Fraser, senior auteur van de studie, zei: ‘Onze bevindingen benadrukken het belang van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie dat personen die het risico lopen hiv te krijgen, toegang hebben tot regelmatige tests om een ​​vroege diagnose mogelijk te maken, gevolgd door onmiddellijke behandeling.

‘Dit beperkt de tijd dat hiv het immuunsysteem van een individu kan beschadigen en zijn gezondheid in gevaar kan brengen. Het zorgt er ook voor dat hiv zo snel mogelijk wordt onderdrukt, waardoor overdracht naar andere individuen wordt voorkomen.’

De soort werd voor het eerst ontdekt bij 17 mensen in een lopende studie in Europa en Oeganda – 15 van hen waren Nederlands. Onderzoekers dan geanalyseerde monsters vormen nog eens 6.700 hiv-positieve mensen in Nederland en vinden nog eens 92 met de variant.

Men denkt dat de variant eind jaren tachtig of negentig ontstond en zich verspreidde.ondanks wijdverbreide behandeling in Nederland.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment