Expositie onthult de onvertelde verhalen van de Nederlandse verzetsvrouwen

Expositie onthult de onvertelde verhalen van de Nederlandse verzetsvrouwen

Er is een nieuwe tentoonstelling geopend ter ere van de vele vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet en wier verhalen tot nu toe grotendeels onbekend zijn gebleven.

De meeste mensen zullen wel gehoord hebben van Hannie Schaft, een studente uit Haarlem die bekend werd als ‘het meisje met het rode haar’, maar er waren er veel meer, aldus curator Mart van de Wiel.

‘Hannie had het niet alleen kunnen doen, er stond een hele organisatie achter haar’, zei hij tegen de omroep ons. ‘Het beeld dat we hebben is scheef en dat moet echt worden rechtgezet. Zoveel andere verhalen zijn genegeerd’, zei hij.

Van de Wiel stelde een lijst samen van meer dan 1.200 namen waaruit hij 135 koos om te vertegenwoordigen’De vele gezichten van de verzetsvrouwen‘, een tentoonstelling van audioverhalen, portretten en objecten in het Noord-Hollands Archief in de Janskerk in Haarlem.

‘Als je kijkt naar wat de vrouwen deden, zie je dat ze een cruciale rol speelden in de verzetsinfrastructuur,’ zei Van de Wiel.

‘Ze deden dingen die mannen niet konden doen omdat ze vrouwen waren en niet zo snel verdacht zouden worden’, zei hij. ‘Ze waren onmisbaar als koeriers met informatie en wapens en ze brachten vaak joodse kinderen in veiligheid. Ze deden zich voor als partner of moeder van een piloot, of iemand anders die moest onderduiken, om minder op te vallen.’

Naast de ingekleurde portretten van de vrouwen en de audioverhalen, droegen familieleden van de vrouwen verschillende unieke voorwerpen bij, zoals het pistool van Schaft, waarmee ze drie Nederlandse nazi-collaborateurs doodde.

Ook zijn de kogelhulzen te zien die zijn gevonden op de plek waar de 21-jarige Annick Hardeveld werd neergeschoten toen ze langs terugtrekkende nazi-soldaten fietste, in verpleegstersuniform, op weg om informatie te geven aan de verzetseenheid waartoe ze behoorde.

buitenspel gezet

De redenen waarom deze vrouwenverhalen niet de aandacht kregen die ze verdienen, zijn legio, zegt Van de Wiel. Er werd niet veel vastgelegd, want als het geheime karakter van het werk en veel mensen die actief waren in het verzet, wilden ze er liever over zwijgen.

Aan de vrouwen, van wie velen terugkeerden naar hun rol als huisvrouw, werd zelden gevraagd of ze een rol hadden gespeeld in het verzet.

Het is ook een kwestie van definitie, zei Van de Wiel. ‘Wat de vrouwen aan het doen waren, werd geclassificeerd door oorlogskroniekschrijver’ Lou de Jong als ‘banden hebben met het verzet’ en er niet bij zijn en zo werden ze buitenspel gezet.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment