Experts vrezen dat nieuwe Nederlandse coronaregels niet ver genoeg gaan

Experts vrezen dat nieuwe Nederlandse coronaregels niet ver genoeg gaan

Nieuwe coronavirusbeperkingen die door de Nederlandse regering worden voorgesteld, zullen weken duren om de druk op de gezondheidszorg te verlichten en zijn misschien niet genoeg, waarschuwen experts.

Het kabinet gaat mondkapjes weer invoeren in overheidsgebouwen en contactsituaties zoals kappers, maar niet in winkels, en het aanbod uitbreiden van locaties waar mensen een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat moeten laten zien.

Meer ingrijpende maatregelen zoals het terugbrengen van de 1,5 meter social distancing-regel of het verplicht stellen van mondkapjes in supermarkten zouden een wetswijziging en een debat in het parlement vergen.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geven dinsdag om 19.00 uur een persconferentie nadat het kabinet is bijeengekomen om overeenstemming te bereiken over de nieuwe regels.

Patricia Bruining, epidemioloog in het UMC Utrecht ziekenhuis, vertelde NPO Radio 1: ‘Het kabinet kiest voor een beperkt aantal maatregelen die erop gericht zijn de stijging van ziekenhuisopnames een klein beetje terug te dringen. Het is geen hamerslag die alle bochten doet tuimelen.’

Marino van Zelst, lid van het onlangs ontbonden Rode Team dat lobbyde voor een meer proactieve reactie op de pandemie, zei: ‘De strategie lijkt op wat het kabinet afgelopen oktober heeft gedaan. Ze stellen een pakket samen waarvan ze denken dat het net genoeg is om het aantal opnames wat terug te dringen.’

Na de invoering van de ‘partial lockdown’ afgelopen oktober is het aantal positieve tests in november meer dan gehalveerd, om tegen Kerstmis weer te stijgen tot een record van 13.000, terwijl het aantal ziekenhuisopnames nooit onder de 150 per dag zakte.

Burgerleiders hebben opgeroepen tot striktere handhaving van de huidige regels, te midden van berichten dat veel bars, restaurants en sportkantines niet controleren of klanten de afgelopen 24 uur zijn ingeënt, hersteld van een coronavirusinfectie of negatief zijn getest.

‘Daar moet verandering in komen, want we willen voorkomen dat er een pakket aan zware maatregelen komt’, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag na een bijeenkomst van de groep burgemeesters die de veiligheidsraad vormen.

Grapperhaus zei dat inspecteurs in burgerkleding of mystery shoppers kunnen worden gebruikt om te controleren of CoronaCheck-apps aan de deur worden gescand.

Maar eigenaren van musea, zwembaden en sportscholen, waar naar verwachting ook app-checks zullen worden ingevoerd, hadden kritiek op het plan en zeiden dat het potentiële bezoekers zou afschrikken.

‘De voorgenomen invoering van QR-checks voor bezoekers en gasten zou voor veel zwembaden en zwemscholen de laatste druppel zijn, gezien de extreme personeelstekorten in de sector’, zei de Stichting Water- en Zwemveiligheid en certificatietoezichthouder ENVOZ in een open brief.

Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsraad, zei: ‘Er moeten meer inspanningen worden geleverd’ om indoorlocaties te laten voldoen aan de CoronaCheck-regels, maar handhaving moet een laatste redmiddel zijn.

‘Als mensen echt niet luisteren, komen we in actie. Dat betekent een boete of in het ergste geval het sluiten van panden.

‘Maar we gaan niet beginnen met handhaving. We moeten elkaar helpen en ervoor zorgen dat het systeem werkt. Laten we er alles aan doen om een ​​nieuwe lockdown-situatie te voorkomen.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment