EU verleent verblijfs- en arbeidsrechten aan Oekraïners die op de vlucht zijn voor conflicten

EU verleent verblijfs- en arbeidsrechten aan Oekraïners die op de vlucht zijn voor conflicten

De landen van de Europese Unie zullen verblijfs- en arbeidsrechten toekennen aan Oekraïense burgers die het land ontvluchten na de Russische invasie in een beweging die unaniem is goedgekeurd door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Het is de eerste keer dat de EU het mechanisme voor tijdelijke bescherming gebruikt sinds de invoering ervan, in 2001, in de nasleep van het conflict in voormalig Joegoslavië.

Het noodmechanisme heeft tot doel onmiddellijke steun te verlenen aan ‘ontheemden die niet in staat zijn om terug te keren naar hun land van herkomst’ met minder grensformaliteiten en zonder asiel aan te vragen.

Oekraïense burgers krijgen verblijfsrechten in de EU, waaronder het recht op werk en recht op huisvesting, medische hulp en onderwijs voor kinderen.

Deze rechten worden in eerste instantie gegarandeerd voor een jaar en kunnen worden verlengd tot drie jaar. De Europese Commissie kan ook voorstellen de regeling te beëindigen als de situatie een ‘veilige en duurzame terugkeer naar Oekraïne’ mogelijk maakt.

Naast Oekraïense staatsburgers komen niet-EU-onderdanen of staatlozen die internationale bescherming genieten in Oekraïne (bijvoorbeeld vluchtelingen of asielzoekers), evenals hun gezinsleden, in aanmerking voor de regeling.

Andere mensen die korte tijd in Oekraïne zijn geweest, bijvoorbeeld studenten of tijdelijke werknemers, en die veilig naar hun thuisland kunnen terugkeren, vallen echter niet onder deze maatregelen.

Thuisgebracht

EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson zei echter dat ze ‘uit Oekraïne worden geholpen’ en ‘voor huisvesting, voedsel en kleding worden gezorgd’ terwijl ze wachten om naar huis te worden gebracht.

De commissie heeft ook vereenvoudigde grensprocedures aanbevolen, bijvoorbeeld lichtere controles van kwetsbare mensen zoals kinderen, flexibiliteit voor degenen die zonder documenten aankomen, controles bij recepties in plaats van aan de grens en versoepelde douaneregels zodat mensen persoonlijke bezittingen en huisdieren kunnen meenemen .

Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn sinds het begin van het conflict, op 24 februari, meer dan een miljoen mensen vanuit Oekraïne naar EU-landen overgestoken. Afhankelijk van hoe de situatie evolueert, kunnen naar schatting tussen de 2,5 en 6,5 miljoen mensen ontheemd raken.

Regionale hulp

Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië, die onmiddellijke steun verlenen, zullen naar verwachting de overgrote meerderheid van de vluchtelingen opvangen.

Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen al tot 90 dagen visumvrij naar de EU reizen op grond van een in 2017 ondertekende associatieovereenkomst. Van velen wordt verwacht dat ze zich via deze route bij hun gezinsleden voegen of werk zoeken.

Het tijdelijke beschermingsmechanisme is bedoeld om de positie van degenen die op zoek zijn naar een andere wettelijke status na 90 dagen veilig te stellen zonder de complexiteit van het asielsysteem te doorlopen, dat doorgaans niet toestaat om gedurende ten minste zes maanden te werken.

Maar het besluit leidde ook tot beschuldigingen van ‘dubbele standaarden’, aangezien de EU het niet eens kon worden over vergelijkbare voorwaarden voor vluchtelingen uit Syrië en andere conflicten.

Verschuiving

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zei dat het plan een ‘paradigmaverschuiving’ voor de EU betekent.

Commissaris Johansson betoogde dat “miljoenen en miljoenen vluchtelingen natuurlijk veel uitdagingen voor onze samenlevingen zullen veroorzaken”, maar Europa is beter voorbereid dan in 2015, zei ze.

Nederland heeft tot nu toe besloten tot een moratorium op beslissingen over lopende asielaanvragen van Oekraïners, zodat zij ‘niet het risico lopen na een negatieve beslissing terug te moeten keren naar hun thuisland en gedurende de procedure hun recht op opvang behouden’. ‘

Een gelijkaardige aanpak is gevolgd in andere Europese landen, zoals België, Denemarken en Zwitserland.

Ook zal de Nederlandse immigratiedienst ‘soepel’ omgaan met reguliere visumaanvragen van Oekraïners, bijvoorbeeld door verlenging van de visumtermijn.

Meer informatie is beschikbaar op deze link.

huisvesting

Ondertussen heeft de Nederlandse regering er bij de regionale veiligheidsraden op aangedrongen om: huisvesting identificeren voor Oekraïense vluchtelingen met spoed, als mensen begon te komen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG is bezig met het samenstellen van een register van tot nu toe geïdentificeerde locaties en een aantal particuliere initiatieven, zoals Onderdak Oekraïne, RoomforUkraine en Takecarebnb, die onderdak bieden aan Oekraïners, ontstaan ​​ook.

Renée Frissen, directeur van Ambassade openeneen groep die nieuwkomers, vooral die met een vluchtelingenachtergrond helpt, te integreren in Nederland, vertelde DutchNews.nl dat ze nu een netwerk opbouwen van Oekraïens sprekende mensen die degenen die aankomen kunnen helpen met gezondheidszorg, banen en kinderopvang.

Ook moedigt de groep Oekraïners aan om een ​​kennismigrantenvisum (de Europese blauwe kaart) aan te vragen, bijvoorbeeld om in start-ups te werken.

Het werk

‘In Nederland zijn we sterk georganiseerd om mensen te ondersteunen vanuit een verzorgingsstaatperspectief, maar we hebben de neiging neer te kijken op mensen die hulp nodig hebben. Het is veel beter om mensen te waarderen om hun talent’, zegt Frissen.

‘Mensen willen meedoen en iedereen is aan boord in Europa, dus ik hoop dat mensen open zullen blijven en deze benadering zullen behouden wanneer we onze visie op migratie en integratie van mensen die verder weg zijn, bespreken’, voegde ze eraan toe.

Ook andere EU-landen bepalen hun opvangcapaciteit en -procedures. Tsjechië en Estland hebben de coronavirusmaatregelen bij binnenkomst opgeheven, terwijl Malta Oekraïners verplicht in quarantaine te gaan.

VK

Ierland, dat geen deel uitmaakt van het Schengengebied, heeft de visumplicht voor Oekraïners opgeheven. Het VK faciliteert de komst van Oekraïense familieleden van Britse staatsburgers of iemand met een vaste verblijfplaats in het VK, maar heeft nog steeds een visum nodig.

De Franse regering heeft gemeenten gevraagd om accommodatiemogelijkheden te identificeren en ontwikkelt een website waar mensen en verenigingen vrijwilligerswerk kunnen doen of ondersteuning kunnen bieden.

Duitsland bereidt ook een opvangplan voor, waarbij de burgemeester van Berlijn zegt dat er bedden zullen zijn voor 20.000 in de regio.

Mensen wachten op vluchtelingen op het station van Berlijn om ook onderdak aan te bieden.

Oekraïners kunnen gratis reizen op de meeste Europese spoorwegen, waaronder Frankrijk, Duitsland en België. In Nederland is al het openbaar vervoer voor hen gratis.

Het artikel is gepubliceerd in samenwerking met Europa Straatnieuwseen nieuwscentrum over burgerrechten in de EU en het VK.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment