EU moet gebruik spionagesoftware Pegasus onderzoeken, zegt Nederlands Europarlementariër

EU moet gebruik spionagesoftware Pegasus onderzoeken, zegt Nederlands Europarlementariër

Het Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld heeft kritiek geuit op het besluit van de Europese Commissie om geen onderzoek te doen naar lidstaten die spionagesoftware Pegasus hebben gebruikt om journalisten en politici af te luisteren.

De Commissie zei dat de zaak een kwestie van nationale veiligheid is en dat individuele landen hun eigen onderzoek moeten voeren, wat In ‘t Veld ertoe bracht de commissie te beschuldigen van ‘opnieuw ontlopen van haar verantwoordelijkheid als hoedster van de Verdragen’. Dat omvat het recht op privacy, zei de Europarlementariër op Twitter.

De regeringen van Spanje, Hongarije en Polen zouden de software hebben gebruikt om de telefoons van politieke tegenstanders af te tappen.

Ondertussen heeft het Nederlandse parlementslid Pieter Omtzigt, die pas onlangs onthulde dat hij onderzoek doet naar het gebruik van Pegasus voor mensenrechtenorganisatie Raad van Europa de afgelopen drie maanden heeft gezegd dat hij ‘geen eenduidig ​​antwoord heeft gekregen’ of het al dan niet in Nederland is gebruikt.

‘De regeringspartijen die het staatsapparaat gebruiken om de ins en outs van politieke tegenstanders te bespioneren, hebben een serieus probleem met de democratie’, zei hij. NU.nl.

Omtzigt heeft een memo gestuurd naar zijn mederaadsleden om te zeggen dat hij het hoofdkantoor van Pegasus-softwaremakers NSO in Israël zal bezoeken en met de Israëlische autoriteiten zal spreken.

Hij zei dat hij ook naar de Spaanse regering zal schrijven over recente onthullingen over de… gebruik van Pegasus in Spanje om Catalaanse en Baskische politici te bespioneren met wie de regering verwikkeld is in een langdurig conflict over de onafhankelijkheid van de regio.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment