EU-leiders maken zich ‘grote zorgen’ over Polen, zegt Rutte in Brussel

EU-leiders maken zich ‘grote zorgen’ over Polen, zegt Rutte in Brussel

De overgrote meerderheid van de Europese leiders maakt zich ‘zeer bezorgd’ over het optreden van de Poolse regering, zei premier Mark Rutte na de eerste dag van de bijeenkomst van de EU-ministerraad in Brussel.

Polen ligt onder vuur omdat het zich niet heeft gehouden aan verschillende uitspraken van het Europese Hof van Justitie en zijn acties waren het onderwerp van meer dan twee uur aan gesprekken tijdens de bijeenkomst.

Terwijl de bijeenkomst van donderdagavond niet over het ondernemen van actie ging, steunt de meerderheid van de leiders de Europese Commissie volledig bij het voorstellen van de nodige maatregelen als reactie op wat de Poolse regering doet, vertelde Rutte aan verslaggevers.

Omroep NOS Rutte had graag gezien dat Polen disciplinaire maatregelen zou krijgen, maar Duitsland, Frankrijk en Italië willen graag een verdere dialoog.

‘Als het aan Rutte ligt, verliest Polen zijn stemrecht in de EU totdat de rechtsstaat is hersteld. Maar hij heeft niet genoeg steun”, zegt de NOS in haar analyse.

Volgens de Europese nieuwswebsite EU-waarneming, had Rutte voor de bijeenkomst gezegd dat het moeilijk in te zien was hoe Polen EU-herstelfinanciering zou kunnen krijgen terwijl het geschil gaande is.

‘Dit heeft te maken met de fundamenten van onze democratie in dit deel van de wereld en daar valt niet over te onderhandelen’, zegt Rutte op de website.

De Poolse premier Mateusz Morewiecki zei donderdag dat Polen niet zal toegeven aan chantage, maar openstaat voor een dialoog met de EU. Tsjechië en Hongarije steunen het standpunt van Polen in het geschil met de rest van de EU.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment