Er worden zo’n 80.000 gevangen, maar rivierkreeften winnen in Nederlandse wateren

Er worden zo’n 80.000 gevangen, maar rivierkreeften winnen in Nederlandse wateren

In de Krimpenerwaard bij Gouda zijn in de Krimpenerwaard bij Gouda ruim 80.000 Amerikaanse rivierkreeften gevist in een mislukte poging om hun aantal te beperken.

Men denkt dat de rivierkreeft – Procambarus clarkii, of rode moeraskreeft – vanuit hun geboorteland de Verenigde Staten is gereisd in de ballasttanks van grote vrachtschepen en goed is aangepast aan de lokale waterwegen. Ze komen vooral veel voor in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Voor het eerst gesignaleerd in Nederlandse wateren in 1985 en zonder natuurlijke vijanden, wordt nu gedacht dat het aantal rivierkreeften in de miljarden loopt. Hun aanwezigheid zou een bedreiging vormen voor de waterflora en -fauna en ze beschadigen ook rivieroevers.

De in de Krimpenerwaard gevangen rivierkreeften waren volwassen en hadden zich al voortgeplant, dus in die zin is de operatie mislukt, zegt waterschapswoordvoerster Paula Korteweg. NU.nl.

Het project was echter ook een eerste stap in een onderzoek naar wat nodig is om het probleem op te lossen. Dat, zei Korteweg, kan alleen gebeuren als er een nationaal plan is dat vergelijkbaar is met de aanpak die wordt gevolgd om controle muskusratten.

Korteweg zei dat het ook zou helpen als nee vergunning nodig was om rivierkreeften te vangen voor eigen consumptie. Ze zijn al op weg naar restaurants in grote aantallen.

Het is aan de regering om een ​​gezamenlijke inspanning mogelijk te maken om de Nederlandse wateren te bevrijden van de schadelijke indringer, zei ze.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment