Enorme brand in Den Haag verspreidde zich doordat dak, balkons niet brandveilig waren

Enorme brand in Den Haag verspreidde zich doordat dak, balkons niet brandveilig waren

Een enorme brand heeft in mei door een flatgebouw in een woonwijk van Den Haag kunnen razen, waarbij 40 huishoudens dakloos zijn geworden omdat het gebouw niet voldeed aan de brandveiligheidsnormen, lokale omroep Uitzending West heeft gezegd.

Met name het dak en het polyester dat op de balkons is gebruikt, zorgden ervoor dat het vuur zich snel kon verspreiden, aldus onderzoekers van veiligheidsinstituut IFV.

De onderzoekers constateerden dat het dak op een aanbouw van een deel van het gebouw niet of slechts marginaal brandwerend was, aldus Omroep West. Door de constructie van het dak kon het vuur zich ook gemakkelijk tussen appartementen verspreiden.

Ook de balkons en schermen tussen de aparte buitenruimtes hielpen bij het verspreiden van het vuur. De balkons hadden een polyester bekleding die noch vuurvast noch hittebestendig is, aldus het IFV. De appartementen zijn in 1992 gerenoveerd, waarbij de balkons zijn vervangen, maar ook deze werkzaamheden zijn zonder vergunning uitgevoerd.

Als de bouwnormen op orde waren geweest, had er nog steeds een brand kunnen zijn, maar deze zou zich niet zo snel hebben uitgebreid en de brandweer had deze beter kunnen blussen, aldus het IFV-rapport.

Het bureau beveelt de gemeenteraad aan om uit te zoeken welke andere gebouwen in de stad soortgelijke balkons en dakconstructies hebben.

Gemeentehoofd huisvesting Martijn Balster zei in een reactie echter dat dit een ‘enorme taak’ zou zijn en ertoe zou kunnen leiden dat duizenden woningen als potentieel brandrisico worden aangemerkt.

En volgens raadsdocumenten: ‘van eigenaren kan niet worden verlangd dat zij eventuele gebreken onderzoeken of aantonen dat aanbouw voldoet aan de bouwregelgeving, ook niet op het gebied van brandwerendheid’.

Rookmelders

In plaats daarvan zullen ambtenaren zich concentreren op zowel brandbewustzijnscampagnes als op het verplichte gebruik van rookmelders, zei het stadsbestuur in een briefing voor raadsleden.

De brand brak rond 03.00 uur uit in een van de appartementen in de Schilderswijk. Het verspreidde zich snel naar andere appartementen, overspoelde ze in vlammen en bereikte vervolgens een moskee die deel uitmaakt van het complex. Niemand stierf in de brand.

Het complex had niet één eigenaar, maar een combinatie van particuliere verhuurders en sociale huurwoningen, meldde Trouw destijds. Veel van de door de brand verwoeste appartementen werden illegaal verhuurd aan groepen seizoensarbeiders.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment