Energietransitie niet cyberveilig, waarschuwt telecombureau

Energietransitie niet cyberveilig, waarschuwt telecombureau

De energietransitie maakt het Nederlandse elektriciteitsnet kwetsbaar voor cyberaanvallen, waarschuwt telecomwaakhond Agentschap Telecom.

Zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s kunnen worden gehackt en dat kan het hele netwerk aantasten en mogelijk zelfs buiten werking stellen, vertelde AT-directeur Angeline van Dijk aan de Financiële krant.

Het besef van het potentiële probleem is grotendeels afwezig bij producenten, gebruikers en aanbieders van nieuwe diensten en slimme apparatuur, aldus Van Dijk. ‘De manier waarop we de digitale infrastructuur vormgeven is minstens zo belangrijk als de rest van de energietransitie’, zegt ze tegen de krant.

Momenteel gebruiken een miljoen huishoudens zonnepanelen voor elektriciteit en de verwachting is dat dat aantal de komende jaren zal verdubbelen.

Hoewel een individuele hack het netwerk misschien niet aantast, ligt het heel anders als de software die de panelen beheert, wordt aangevallen, zei Van Dijk.

‘Criminelen of hackers kunnen op afstand binnendringen en een groot aantal panelen uitschakelen en zo de energievoorziening in gevaar brengen’, zegt ze.

Cybersecurity-experts in het FD wezen op een recente aanval op een elektriciteitsnetwerk in de Verenigde Staten waarvan wordt gedacht dat het het werk is van hackers.

Wind- en zonneparken

De waakhond neemt meer rollen op zich en zal binnenkort grote zonne- en windparken in de gaten houden en betrokken zijn bij de veiligheid van cloudbedrijven die software en apps hosten.

Het zal ook controleren of apparaten cyberveilig zijn. Als apparaten met internet communiceren zonder een beveiligde verbinding of via een standaardwachtwoord, heeft de AT de bevoegdheid om ze te verbieden, aldus het FD.

De sector is ingenomen met het besluit om de bevoegdheden van de toezichthouder uit te breiden.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment