Elektrisch autobedrijf Canoo laat plannen om voertuigen te bouwen in Born

Elektrisch autobedrijf Canoo laat plannen om voertuigen te bouwen in Born

De Amerikaanse elektrische autofabrikant Canoo heeft zich teruggetrokken uit plannen om voertuigen te bouwen in de VDL Nedcar-fabriek in het Limburgse Born.

Canoo-topman Tony Aquila zei in een verklaring woensdag dat het bedrijf liever investeert in ‘het creëren van Amerikaanse banen en innovatie’.

‘We waarderen de maandenlange inspanningen die VDL Nedcar heeft geïnvesteerd om ons een contractproductieoptie te bieden, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat bouwen in Amerika beter past bij onze missie en huidige focus om te investeren in de gemeenschappen en staten die investeren in hi-tech productie naast ons,’ aldus de verklaring.

VDL heeft nu de vooruitbetaling van € 25 miljoen teruggestort die Canoon heeft gedaan en heeft ook € 7,5 miljoen geïnvesteerd in Canoo-aandelen als onderdeel van wat beide bedrijven een doorlopende relatie noemen. ‘Wij zien elektrische voertuigen als een belangrijke economische motor’, zegt VDL-voorzitter Willem van der Leegte.

Een maand geleden hintte Aquila op een heroverweging en zei dat er nadelen waren aan de productie in Nederland. Mogelijk heeft ook de hack bij VDL Nedcar eerder dit jaar een rol gespeeld bij de beslissing, aldus de NOS.

Nedcar is de enige autofabriek van enige omvang in Nederland. Het begon in 1967 toen DAF daar auto’s begon te produceren. De Limburgse basis werd gekozen om werk te bieden aan de mijnwerkers die zonder werk kwamen te zitten toen de kolenmijnen werden gesloten.

In 1975 werd het overgenomen door Volvo, waar in 1991 Mitsubishi bij kwam. Die laatste kocht de fabriek uiteindelijk maar werd in 2012 verkocht aan de Nederlandse ondernemer Wim van der Leegte. In de fabriek werken momenteel zo’n 4.000 mensen.

Het plan bouwt momenteel Mini’s en BMW’s, maar dat contract loopt af.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment