Efteling discrimineerde Belgische vrouw en zoon op grond van ras en handicap

Efteling discrimineerde Belgische vrouw en zoon op grond van ras en handicap

Een Belgische vrouw en haar achtjarige autistische zoon zijn door attractiepark De Efteling gediscrimineerd op grond van ras en handicap. vonnis van de Nederlandse mensenrechtencommissie.

Liza Kurukulasuriya en haar familie dagje uit in september 2020 eindigde ze in 17 uur in de gevangenis en een jaar van trauma, na een ruzie over de vraag of haar zoon naar het toilet kon gaan na in de rij te hebben gestaan.

De familie, die een door het park uitgegeven kaart had waarin de speciale behoeften van de jongen en de moeilijkheid om in de rij te staan ​​vanwege zijn autismespectrumstoornis (ASS) werden erkend, had aan het eind van de dag op het toilet gewacht. Toen ze echter vooraan in de rij stonden, volgens haar gedeelde Facebook-account online meer dan 7.900 keer kregen ze te horen dat het toilet dichtging.

Ondanks het uitleggen van hun unieke situatie en het tonen van hun toegangspas voor gehandicapten, weigerde de vrouw de jongen de toegang tot het toilet. Toen hij en zijn moeder zich langs hem wurmden en haar met een blik op de schouder aanraakten, deed ze aangifte bij de politie van ‘body-checking’, een vorm van fysiek geweld.

Kurukulasuriya, die gedeeltelijk van Sri Lankaanse afkomst is, beweerde dat de vrouw binnensmonds ‘zwarte bitch had gemompeld toen ze haar passeerde – een bewering die de echtgenoot van Kurukulasuriya steunde.

Ze werd urenlang vastgehouden in een kamer uit de buurt van haar familie, toen de politie kwam, weigerde de werknemer een aanbod om het conflict door bemiddeling op te lossen, en Kurukulasuriya werd voor de nacht gevangengezet.

Discriminatie

Ruim een ​​jaar later kwam deze week een uitspraak van de College voor Mensenrechten handhaaft haar versie van de gebeurtenissen en zegt dat zij en haar zoon het slachtoffer waren van discriminatie.

Volgens het vonnis is het niet geloofwaardig dat de werkneemster een spraakgebrek had waardoor zij de woorden ‘zwarte trut’ niet kon uitspreken, een argument dat ter verdediging van de Efteling was aangevoerd.

Het oordeelde dat de Efteling er niet in was geslaagd te bewijzen dat dit had niet was gebeurd, en dat het haar inderdaad had gediscrimineerd op grond van ras.

Het was de taak van het pretpark om te helpen een passende oplossing te vinden voor de toiletbehoeften van haar zoon, en als ze dat niet deed, was dat discriminatie op grond van handicap. Ondertussen was het weigeren van bemiddeling door de politie en ervoor te zorgen dat de vrouw van de ene op de andere dag werd vastgezet, terwijl er geen zaak werd vervolgd, ook een ‘intimiderende en vernederende behandeling’ die discriminerend gedrag vormde.

Mevrouw Kurukulasuriya zou een formele verontschuldiging hebben ontvangen van de Nederlandse politie. DutchNews.nl heeft contact opgenomen met De Efteling en mevrouw Kurukulasuriya voor commentaar.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment