Eerste officiële lijst van slachtoffers bomaanslag Rotterdam gepubliceerd na 82 jaar

Eerste officiële lijst van slachtoffers bomaanslag Rotterdam gepubliceerd na 82 jaar

Rotterdam heeft een officiële lijst gepubliceerd van 1.150 mensen waarvan bekend is dat ze zijn omgekomen toen de stad werd gebombardeerd met tapijtbombardementen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940.

De lijst is het eerste officiële record van slachtoffers van de luchtaanval op de havenstad in mei 1940, die door Hermann Göring werd bevolen om een ​​snelle overgave af te dwingen.

Het zwaarste bombardement was op 14 mei, toen 711 mensen omkwamen en bijna het hele stadscentrum werd platgegooid, maar de bombardementen begonnen op de eerste dag van de Duitse invasie op 10 mei.

De jongste van de 1150 slachtoffers was een baby van slechts 19 dagen, Clarisa van Druten, terwijl de oudste de 91-jarige Francina Bouwman was. Elf families verloren vijf of meer leden in de loop van de aanval.

De meeste slachtoffers stierven onmiddellijk of binnen een paar dagen, maar niet allemaal: Maria Teljeur verloor haar strijd voor het leven op 14 september, een paar dagen voor haar achtste verjaardag.

Op de lijst staan ​​210 Nederlandse en 125 Duitse soldaten die zijn omgekomen tijdens de vijf dagen van gevechten in Rotterdam.

Walt Schulze, van de voorouderlijke onderzoeksorganisatie Stichting Voorouder, stelde de lijst samen met het stadsarchief op. ‘Dit gaat over erkenning en erkenning’ vertelde hij aan lokale nieuwszender Rijnmond.

‘Iedereen heeft het over het bombardement van 14 mei, maar de echte oorlog begon op 10 mei. In die paar dagen zijn er meerdere bommen gevallen op onder meer vliegveld Waalhaven en Noordereiland.’

Jantje Steenhuis, van het stadsarchief, zei dat jongere generaties meer geïnteresseerd waren in de menselijke verhalen achter de slachtoffers.

‘Na de oorlog was er niet veel belangstelling voor de trauma’s van mensen’, zegt ze. ‘Ze praatten er niet over. De derde generatie heeft vragen over opa dus komen ze bij ons terecht.

‘Met deze lijst halen we de slachtoffers uit de anonimiteit en geven ze hun identiteit terug, en dat is belangrijk voor hun nabestaanden.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment