Eerste kopers kunnen meer lenen, maar de belastingvrije gift van € 106.000 gaat weg

Eerste kopers kunnen meer lenen, maar de belastingvrije gift van € 106.000 gaat weg

Coalitiepartij ChristenUnie wil voorkomen dat de regering doorzet met hervormingen van de hypotheekmarkt, waardoor koppels hun beide inkomens volledig kunnen meetellen bij een hypotheekaanvraag, de Financieel Dagblad woensdag gemeld.

Vanaf volgend jaar telt het ‘tweede’ inkomen voor 100% mee bij het berekenen van hoeveel een koppel mag uitgeven. Op dit moment wordt slechts 90% bij de hypotheekberekeningen opgeteld.

‘We denken nu alleen aan bouwen, maar we moeten ook kijken naar micro-ontwikkelingen op de woningmarkt’, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. ‘Hoe meer mensen kunnen lenen, hoe hoger de huizenprijzen worden.’

De Nederlandsche Bank heeft ook betoogd dat de huizenprijzen zo sterk zijn gestegen omdat mensen meer geld kunnen lenen.

Stellen toestaan ​​om nog meer geld te lenen, zal alleenstaanden en huishoudens met één inkomen benadelen, zei Grinwis. ‘Het vergroot het gebrek aan gelijke kansen op de woningmarkt.’

Jaren geleden werd slechts 50% van het tweede salaris van een paar meegerekend bij de berekening van het bedrag dat ze konden lenen. Dat was gebaseerd op het concept dat vrouwen minder werkten en zouden stoppen of minder zouden gaan werken als ze kinderen kregen.

Sindsdien is het percentage gestegen en stelt het Nibud-instituut voor gezinsuitgaven dat vanaf 2023 de norm 100% moet zijn.

Bijdrage

De regering is ook van plan om schrap het belastingvrije geschenk die ouders hun kroost kunnen geven om vanaf volgend jaar een huis te kopen.

Belastingminister Marnix van Rij zei dinsdag dat de schenking van € 106.000 vanaf 2023 wordt teruggebracht tot maximaal € 27.231.

Een meerderheid van de Tweede Kamerleden wilde dat de schenking in 2023 volledig zou worden afgeschaft, maar door IT-problemen van de Belastingdienst is dat niet mogelijk, aldus Van Rij.

Desalniettemin, aangezien ouders hun kinderen al € 27.231 belastingvrij konden geven om te besteden aan wat ze willen, is de huispremie effectief geëlimineerd, vertelde Van Rij aan parlementsleden. De belastingvrije schenking verdwijnt formeel in 2024.

Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge zei dat het besluit een ‘belangrijke stap is die bijdraagt ​​aan een gelijker speelveld tussen starters en de ongelijkheid zal verminderen’.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment