Eenheid voor terrorismebestrijding waarschuwde in geheime rapporten voor polariserende politici

Eenheid voor terrorismebestrijding waarschuwde in geheime rapporten voor polariserende politici

De Nederlandse antiterreurdienst NCTV waarschuwde meerdere malen in geheime rapporten voor de polarisering van de samenleving door politieke partijen, de NRC gemeld op dinsdag.

De krant baseert haar claim op documenten die zijn verkregen met behulp van de wetgeving op het gebied van vrijheid van informatie. De extreemrechtse PVV en Forum voor Democratie, evenals pro-immigrant Denk worden allemaal genoemd in de dossiers, aldus de krant.

Denk, opgericht door twee Nederlandse Turkse PvdA’ers, wordt omschreven als ‘podium voor politiek salafisme binnen het parlement’ dat het idee verspreidt dat moslims in Nederland anders worden behandeld dan niet-moslims. Dit zou volgens het bureau ‘een gebrek aan vertrouwen in de overheid kunnen stimuleren en potentiële antidemocratische tendensen kunnen voeden’.

Ook de NCTV, onderdeel van het ministerie van Justitie, waarschuwt dat de PVV van Geert Wilders ‘veel minder afstand neemt van extreemrechts’ en ‘Nederlanders’ tegen ‘buitenlanders’ opzet. Hij gebruikt ook hashtags die zijn overgenomen door extreemrechtse groepen, aldus het bureau.

De voorbeelden die de NRC aanhaalt dateren uit 2017 en 2018 en het is onduidelijk of er meer recente beweringen over politici zijn gedaan. Het agentschap vertelde de krant dat zijn waarschuwingen, die in 159 wekelijkse rapporten zijn gedaan, tot het verleden behoren en dat het dergelijke informatie niet langer verzamelt.

Die beslissing werd vorig jaar genomen, nadat de NRC onthuld dat het bureau de online-activiteiten van zowel particulieren en religieuze leiders als activisten en politici in de gaten hield.

Denk-leider Farid Azarkan zei dat de opmerkingen van de rapporten ‘flauw en framing’ waren, terwijl Wilders zei dat hij de beweringen zou bestuderen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment