‘Een brug te ver’: lokale woede over ontmanteling historische brug voor Bezos-boot

‘Een brug te ver’: lokale woede over ontmanteling historische brug voor Bezos-boot

De Rotterdamse GroenLinks-partij heeft een spoedraadsdebat bijeengeroepen over het feit dat een iconische brug tijdelijk uit elkaar wordt gehaald om een ​​megajacht door te laten voor Amazon-oprichter en miljardair Jeff Bezos.

De nieuws dat een gedeelte van rijksmonument De Hef zou worden afgebroken (en daarna weer in elkaar gezet) om de 127 meter lange doorgang mogelijk te maken, driemast, aluminium en stalen schoener reisde snel de wereld rond.

Maar het verhaal, woensdag gebroken door de lokale omroep Rijnmondingleidde tot woede onder liefhebbers van geschiedenis, het Nederlandse publiek en enkele gemeenteraadsleden.

Stephan Leewis, een raadslid voor de lokale GroenLinks-partij, vertelde: Rijnmonding omroeporganisatie dat hij de toestemming slecht vond, met name in het licht van het personeelsbeleid van Amazon en strijd tegen belasting- en regelgevingsontwijking.

‘Nu moeten we ons prachtige rijksmonument afbreken?’ zei hij naar verluidt en riep een spoeddebat uit. ‘Dit is echt een brug te ver.’

Erfenis

Volgens de Nederlandse media zal de gemeenteraad van Rotterdam volgende week debatteren over de bouwvergunning die wordt verleend om het middengedeelte van de brug uit 1927 te ontmantelen en te reconstrueren – naar verluidt op kosten van scheepsbouwer Oceanco en Bezos.

Projectleider bij de gemeente Rotterdam Marcel Walravens verdedigde het besluit eerder als pragmatisch. ‘Het gaat om een ​​schip met hoge masten dat niet door de brug kan. Het enige alternatief is om het middenstuk eruit te halen’, zegt hij tegen Rijnmond.

Walravens hoopte dat met een goede voorbereiding het middelste deel van de brug slechts een dag verwijderd zou worden en wees op de economische en werkgelegenheidswinst voor de regio, plus de boost voor de internationale reputatie van de scheepsbouw.

Sommige geschiedenisexperts waren echter niet onder de indruk. ‘Banen zijn belangrijk, maar er zijn grenzen aan wat je kunt en moet doen met ons industrieel erfgoed’, zegt Ton Wesselink van het Historisch Genootschap Roterodamum tegen Rijnmond.

‘Ongelijkheid’

Op sociale media wezen commentatoren ook op de ogenschijnlijke inconsistentie in het strikte Nederlandse monumentenbeleid en het voorrecht dat een Amerikaanse miljardair blijkbaar zou hebben om een ​​brug uit elkaar te halen waarvan de gemeente eerder had beloofd dat er niet meer zou worden aangeraakt.

Op sociale media wekte het verhaal zowel humoristisch commentaar als verontwaardiging, vooral in het licht van de historische vernietiging van de brug tijdens het nazi-bombardement van 1940. Een commentator genaamd ‘Marky Mark’ stelde voor: ‘Kunnen we Jeff Bezos niet gewoon ontmantelen en Rotterdam door hem laten passeren?’

Jeroen Stet: ‘Megajachten zijn een symbool van hebzucht, ongelijkheid en alles wat slecht is aan het kapitalisme en de impact die het heeft op de wereld. Als je denkt dat je zoiets nodig hebt, zegt dat veel over jou.’

drukte

Anderen wezen erop dat de brug weer gerepareerd zou worden en dat de werf een grote lokale werkgever was. Ondertussen, Paul Peterspodcasthost op DutchNews.nl, merkte op dat dit een schandaal was, of druktemet een ring erover: ‘De Hef / Jeff-ophef.’

Met een lengte van 127 meter zal het jacht van Bezos volgens Boat International het grootste zeiljacht ter wereld worden als het ergens dit jaar wordt afgeleverd. Naar verluidt wordt het van de ene scheepswerf naar de andere verplaatst voor de definitieve montage.

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam tegen DutchNews.nl. ‘De gemeente Rotterdam geeft alleen toestemming aan de maritieme sector om een ​​schip op zee te laten gaan. De gemeente bouwt geen schepen, dus daar hebben we verder geen informatie over.’

DutchNews.nl heeft contact opgenomen met Oceanco voor een reactie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment