Een brug te ver? Leefbaar Rotterdam overweegt viervoudige coalitie met Denk

Een brug te ver? Leefbaar Rotterdam overweegt viervoudige coalitie met Denk

De rechts-populistische partij Leefbaar Rotterdam is in gesprek om een ​​coalitie van vier partijen in de havenstad te leiden met de steun van Denk, wiens steun geconcentreerd is in de Turkse minderheid in de stad.

Onder het onorthodoxe samenwerkingsverband zouden ook de twee liberale partijen, de VVD en D66, vallen nadat het kwartet afgelopen donderdag voor het eerst bijeenkwam.

Voormalig minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees, die bemiddelde bij het coalitieakkoord in Den Haag dat de vierde termijn van Mark Rutte als premier veiligstelde, is aangesteld om de verkennende onderhandelingsronde te leiden.

Leefbaar, de partij opgericht door anti-islampoliticus Pim Fortuyn, verhoogde haar stemmenaandeel tot 20% bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand, waarmee ze haar status als grootste partij bevestigde.

De voorgestelde alliantie met Denk, dat een hoog percentage moslimkiezers heeft en onder de loep is genomen vanwege zijn banden met de Turkse regering, weerspiegelt Leefbaars vastberadenheid om een ​​herhaling van 2018 te voorkomen, toen het werd buitengesloten van het stadsbestuur.

Leefbaar heeft momenteel 10 zetels, terwijl de VVD, D66 en Denk er respectievelijk zes, vijf en vier hebben, waardoor de vier partijen een werkende meerderheid hebben in de raad van 45 zetels.

Volgens lokale Denk-leider Faouzi Achbar was de combinatie niet alleen een brug tussen liberalen en populisten, maar ook tussen ‘Hillesluis en Hillegersberg’ – het welvarende noorden van de stad, waar VVD en D66 domineren, en de buitenwijken ten zuiden van de Rijn, waar draagvlak voor Leefbaar en Denk is het grootst.

Vincent Karremans, leider van de VVD-fractie van de stad, vertelde Rijnmond: ‘Met al deze partijen hebben we de afgelopen bestuurlijke periode heel goed kunnen samenwerken.’

Maar Richard Moti, hoofd van de lokale PvdA-fractie, zei dat de gesprekken een klap waren hoop op een progressieve coalitie. ‘Dit is de meest conservatieve variant die mogelijk is, terwijl Rotterdammers sterk op progressieve partijen stemden’, zei hij.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment