€ 50 miljoen voor 14 gebieden om gas uit woningen te halen

€ 50 miljoen voor 14 gebieden om gas uit woningen te halen

Veertien lokale gebieden zijn gekozen om een ​​subsidie ​​van € 50 miljoen te delen voor de ontwikkeling van huisvesting met alternatieven voor gas.

De regering heeft bekend gemaakt de derde ronde van een programma voor gasvrije wijken (PAW), waarbij 47 gemeenten hebben ingeschreven. Het idee is, aldus het kabinet, dat deze als voorbeeld dienen voor andere terreinen.

‘Dit programma gaat over het opdoen van vitale ervaring in het verduurzamen en toekomstbestendig maken van wijken’, zegt minister van Wonen Hugo de Jonge. ‘Gezien de huidige ontwikkelingen hebben we duurzame energiebronnen hard nodig en moeten we meer stappen zetten om de klimaatdoelen te halen en ervoor te zorgen dat Nederland niet meer afhankelijk is van gas.’

Veel van de gebieden hebben plannen ingediend om huizen beter te isoleren en hybride warmtepompen te installeren, die naast de verwarmingsketel nog steeds gebruikmaken van een gasketel op fossiele brandstof. warmte uit de buitenlucht, als een eerste stap in het verminderen van de gasafhankelijkheid. Sommigen willen het geld ook gebruiken in meer achtergestelde gebieden waar veel mensen momenteel moeite hebben om hun verwarmingskosten te betalen.

Volgens het laatste regeerakkoord moeten in 2030 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens andere bronnen dan gas gebruiken voor verwarming en koken. In 2018 begon de overheid te experimenteren met 50 testlocaties en ontdekte dat het proces om van gas af te complex en duurder dan verwacht.

In plaats van € 10.000 tot € 20.000 per woning, was de gemiddelde investering volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meer € 40.000. Verdere complicaties waren rechtszaken, vertragingen bij de bouw en een gebrek aan enthousiasme van sommige bewoners. In de eerste twee jaar van het experiment, volgens de Volkskrantwaren er nog maar 206 woningen gasloos geworden.

Politici erkennen ook dat in gebieden met oude en monumentale panden, zoals Amsterdam, stedenbouwkundige voorschriften momenteel de maatregelen verbieden die nodig zijn om goed isoleren gebouwen om warmtepompen te installeren en moeten worden gemoderniseerd.

Hoge energieprijzen, een drang om te stoppen met het gebruik van gas uit Groningen en import uit Rusland, en een reeks rechtszaken over klimaatverandering hebben de Nederlandse duurzaamheidsplannen meer urgentie gegeven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment