€ 10 miljard voor grote test van kunstmatige alvleesklier ontwikkeld door Nederlandse uitvinder

€ 10 miljard voor grote test van kunstmatige alvleesklier ontwikkeld door Nederlandse uitvinder

Foto: Diabetesfonds

Een kunstmatige alvleesklier die de insulinevoorziening van mensen met type 1 diabetes regelt, wordt dankzij overheidsfinanciering binnenkort getest bij 240 patiënten in 12 Nederlandse ziekenhuizen.

Het apparaat, ontwikkeld door uitvinder Robin Koops, zelf diabetespatiënt, bestaat uit een glucosemeter die permanent de hoeveelheid insuline meet en een pompje. Als de hoeveelheid insuline te hoog is, zal de pomp insuline toedienen. Als het te laag is, wordt glucagon toegediend. Beide hormonen reguleren de bloedsuikerwaarden die bij patiënten met type 1 diabetes vaak fluctueren.

De Rijksadviesgroep Zorginstituut Nederland en zorginnovatieorganisatie ZonMw hebben samen 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om de test uit te voeren die volgt op een kleinschaliger experiment met het apparaat.

Een deel van de 30 mensen die de kunstmatige alvleesklier al op de proef stelden, aarzelden om het apparaat terug te geven omdat ze zich nog nooit zo goed hadden gevoeld, vertelde een woordvoerder van het Utrechts academisch ziekenhuis aan de omroep. ONS.

Als het apparaat de tweede keer even succesvol blijkt te zijn, zullen velen hun insulineniveau efficiënter kunnen beheren, hopen onderzoekers. Zo’n 100.000 mensen in Nederland lijden aan de afweerziekte.

Koops, die 15 jaar aan zijn uitvinding werkte, slaagde erin het apparaat van een kleine koelkast te verkleinen tot een doos die niet groter was dan twee op elkaar gestapelde smartphones.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment